V Kralupech n. V. skončily práce na další etapě obnovy centra

Vložil
ČTK
13.11.2019 07:55
Kralupy nad Vltavou

Kralupy nad Vltavou - V Kralupech nad Vltavou na Mělnicku skončily práce na další etapě obnovy centra, týkala se další části Palackého náměstí. Poslední etapa úprav, která zahrne Jungmannovu a Husovu ulici, by měla být hotová za dva roky, řekl při dnešním slavnostním otevření starosta Marek Czechmann (za STAN).


Obnova centra začala v roce 2016, o tři roky dříve byla na náměstí dokončena stavba nové budovy městského úřadu. Postupně byl kompletně modernizován prostor kolem kostela, radnice a bývalého pivovaru. Zdemolován byl bývalý hotel Praha, vznikla nová ulice a nezastavěné městské pozemky. "Máme rozparcelováno zhruba na sedm objektů a chtěli bychom pozemky prodat," dodal Czechmann. Investorům město podle něj dá podmínky využití objektů, podoby fasády a podobně.

V centru přibyly plochy s novou žulovou dlažbou, osvětlením a dalšími prvky, například květináči, do kterých ještě budou vysazeny stromy, v období veder pomohou zlepšit vzduch ve městě mlhoviště. Přibyla též parkovací místa. Speciální částí je znázornění úseku bývalého mlýnského náhonu pomocí kamenných desek z bývalého objektu pivovarské spilky.

Náklady podobně jako u předchozích dvou etap dosáhly kolem 20 milionů korun, součástí investice je vždy i obnova sítí, které pod obnovenými plochami vedou.

Zahájení poslední etapy je závislé na chystané modernizaci železniční trati, která vede souběžně s Jungmannovou a Husovou ulicí. Město chce práce zahájit až po dokončení prací na trati. Vzniknout by měla pěší zóna, přibýt mají parkovací místa a bezbariérový přístup. Rekonstrukci potřebuje i podchod v Jiráskově ulici, město ale musí vyřešit výměnu pozemků.

U Palackého náměstí je též budova bývalé pivovarské sladovny, v níž má vzniknout kulturní centrum. Prostory poslouží základní umělecké škole, knihovně a domu dětí a mládeže. Objekt patří městu, nyní je vypsaný tendr na projektanta na opravu budovy. Podle starosty město dlouhodobě na investici šetří. Předpokládané náklady dosáhnou kolem 300 milionů korun, stavba by v ideálním případě mohla začít zhruba za dva roky.
0 komentářů
přidat komentář

Související články