V klášteře Chotěšov začala dosud největší rekonstrukce

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
24.09.2018 08:10
Valtice

Chotěšov - V klášteře Chotěšov u Plzně začala dosud největší rekonstrukce za 77 milionů korun, kterou podpoří více než 50 miliony Kč evropský program IROP. V částečně opraveném konventu má vzniknout muzeum barokních pískovcových soch z Plzeňského kraje. ČTK to řekl starosta Chotěšova Luděk Rosenberger. Obec vlastní klášter 25 let.


Do někdejšího kláštera premonstrátek, založeného v letech 1202 až 1210, obec díky dotacím ministerstva kultury i kraje investovala dosud přes 30 milionů Kč, hlavně do střech a odvodnění, což podle starosty návštěvníci moc nevidí. Obec dává do údržby památky jeden až dva miliony korun ročně.

Do začátku roku 2020 se teď díky dotaci EU opraví štoly pod konventem a fasáda jihozápadního křídla. Ve dvou místnostech v suterénu, kde bylo improvizované muzeum o historii objektu i obce, vznikne digitalizovaná interaktivní expozice. V chodbách a celách v přízemí bude depozitář cenných barokních soch západních Čech, které už nemohou být nebo nejsou vystaveny na původních místech. "S vlastníky už je dohodnuto prvních šest soch, které se sem přemístí a trvale vystaví, například tři z domažlické farnosti, další ze zámku v Křimicích," řekl Rosenberger. V budoucnu tam bude restaurátorská dílna, otevřená veřejnosti, kde by se vytvářely kopie soch, které se vrátí do plenéru.

"Už tam běží bourací a terénní práce, hlavní boom začne na jaře," řekl starosta. Opraví se roh u klášterního kostela a celé jihozápadní křídlo zvenku. "Uvnitř to samé křídlo - všechny místnosti v přízemí a omítky. A v horním patře, tam kde je už renovovaná slavnostní kapitulní síň, zázemí pro svatby a společenské akce," řekl.

Opravena bude asi čtvrtina venkovních omítek konventu, uvnitř přízemí a část patra, tedy šestina. Kompletní oprava by stála asi miliardu korun. Suma na současné etapy je mírně vyšší než rozpočet obce. Chotěšovu se podařilo získat tak velké dotace poprvé, i když o ně usiloval už třikrát. Obec si chce památku dlouhodobě ponechat a neshání žádného kupce. "Budeme ale rádi za trvale udržitelný, dlouhodobý záměr," uvedl.

Zahrada, která je asi na třetině areálu, paří soukromníkovi, stejně jako lesovna. Obě rodiny tam trvale žijí a s obcí spolupracují. Pravidelné prohlídky kláštera se konají od května do konce září o víkendu. Větší skupiny se mohou ohlásit správci kdykoliv. Svatby se tam konají několik let, letos jich bylo rekordních 30.
0 komentářů
přidat komentář

Související články