V budově nádraží Ostrava-Vítkovice bude finanční úřad

Vložil
ČTK
30.01.2020 08:30
Ostrava

Vítkovice

Josef Danda


Ostrava - Ve výpravní budově vlakového nádraží Ostrava-Vítkovice bude působit dislokované pracoviště Generálního finančního ředitelství (GFŘ). Chátrající objekt je ale nejprve potřeba opravit. Rekonstrukce, jejíž náklady se předběžně odhadují na 330 milionů korun, by měla začít příští rok, pracoviště GFŘ by se do budovy mělo nastěhovat na konci roku 2023. ČTK to dnes řekl mluvčí státní Správy železnic Marek Illiaš.


Nádraží je na takzvané Polanecké spojce, která spojuje ostravská nádraží Svinov a Kunčice. Budova byla postavena v 60. letech minulého století v takzvaném bruselském stylu, pro potřeby současné železnice je ale předimenzovaná a léta chátrá. Správa dala zpracovat ideovou studii, která měla za cíl hlavně najít možnosti pro budoucí využití výpravní budovy a také vyhodnotit její kulturní hodnotu. V současné době se koná správní řízení o vyhlášení budovy kulturní památkou.

"Nejlépe hodnocené využití, které bylo i kladně hodnoceno Národním památkovým ústavem, územním pracovištěm v Ostravě, bylo využití pro potřeby administrativy. Z tohoto důvodu byly prostory nabídnuty k využití Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)," uvedl Illiaš.

Po jednání s ÚZSVM se zúčastněné strany rozhodly, že do prostor výpravní budovy bude od prosince 2023 dislokováno pracoviště (GFŘ). "V současné době probíhají jednání s GFŘ za účelem upřesnění budoucího smluvního vztahu," uvedl Illiaš.

Práce na zpracování záměru projektu rekonstrukce budovy už začaly. Tento záměr bude sloužit komisi ministerstva dopravy k rozhodnutí o financování opravy. Schválení záměru se podle Illiaše očekává v první polovině letošního roku. Po zpracování projektové dokumentace bude podána žádost o vydání stavebního povolení.

"Pokud bude vše probíhat optimálně, přepokládá se zahájení stavebních prací v druhé polovině roku 2021 a jejich ukončení nejpozději do října roku 2023 s ohledem na dislokaci pracoviště GFŘ," uvedl Illiaš.

Kromě kanceláří GFŘ vzniknou ve výpravní budově vítkovického nádraží také prostory například pro gastronomické zařízení, maloobchodní prodejnu a menší prostory pro služby, jako jsou kadeřnictví nebo masáže. Illiaš uvedl, že Správa železnic o tom jedná s radnicí ostravského obvodu Vítkovice.
0 komentářů
přidat komentář

Související články