V Brně vznikla petice proti demolici části bývalé káznice

Vložil
ČTK
25.06.2019 21:30
Brno

Brno – V Brně vznikla petice proti plánované demolici části bývalé káznice v ulici Cejl. Za den nasbírala téměř 100 podpisů. Její autor a dokumentarista Jan Plachý ČTK řekl, že by ji chtěl městu předat ve čtvrtek, kdy bude Den památky obětí komunistického režimu. Zástupci města tvrdí, že demolice je součástí projetu na vznik Kreativního centra a má podporu ze strany památkářů. Centrum vznikne pro umělce za stovky milionů korun.


Stavební úřad městské části Brno-sever zahájil územní řízení, jehož je demolice součástí. ČTK to potvrdil starosta městské části Martin Maleček (SOL). Podle petice se má demolovat křídlo do ulice Bratislavská včetně dvou bočních křídel. Proto její autoři vyzývají, aby lidé nedopustili bagatelizaci demolice významné části areálu věznice. Upozorňují, že vězením prošly oběti nacismu z celé Evropy, oběti heydrichiády, židovské transporty i političtí vězni národů rakousko-uherské monarchie, ale také oběti komunismu, katoličtí básníci i odbojáři a hrdinové.

"Chtěl bych dosáhnout minimálně 100 podpisů, a pokud to okolnosti dovolí, tak petici s historiky ve čtvrtek předat," uvedl Plachý, který jako dokumentarista natáčí s pamětníky, kteří byli na Cejlu ve vězení.

Radní Brna pro kulturu Marek Fišer (Piráti) připomněl, že vznikla studie ohledně zásahů do objektu. Z toho vycházeli i památkáři a zpracovatelé projektové dokumentace. Podle Fišera možnost demolice křídla do Bratislavské ulice využili všichni autoři v loňské mezinárodní architektonické soutěži na podobu centra. Podle něj má demolice odkrýt barokní jádro stavby, a tím zviditelnit její význam a hodnotu. Fišer uvedl, že se projektem Kreativního centra hodnota památky posílí, upraví se brownfield a podpoří se podnikatelé v kreativním průmyslu. Nová veřejná funkce areálu má podle něj vést i ke zlepšení podmínek ve vyloučené lokalitě města.

Bývalý náměstek primátora Matěj Hollan (Žít Brno), za kterého projekt vznikl, ČTK řekl, že zbourání novodobě přistaveného křídla do Bratislavské ulice vychází z rozhodnutí o zpamátnění káznice a je podpořené ze strany Národního památkového ústavu a odborem památkové péče. Podle něj by ponechání křídla celý projekt ohrozilo.

Bývalá věznice je ve vyloučené lokalitě, kde žije mnoho sociálně slabých lidí. Město udělalo nejpotřebnější opravy za několik milionů korun, aby objekt dál nechátral. Ministerstvo kultury předloni vyhlásilo budovu kulturní památkou, takže bude třeba při budování Kreativního centra dodržovat přísnější pravidla. Objekt už nyní občas oživují kulturní akce, divadla nebo koncerty.

V místě by mohly vzniknout samostatné i sdílené kanceláře, ateliéry pro umělce, otevřené dílny, střižny, kavárna, hudební klub nebo sál s kapacitou pro 250 lidí. Věznice vznikla v 18. století. Svému účelu sloužila v letech 1784 až 1956. Nahradila ji věznice v Bohunicích.
0 komentářů
přidat komentář

Související články