Studie prověří výstavbu podzemního parkoviště na Velkém náměstí

Vložil
ČTK
16.10.2019 17:10
Hradec Králové

Hradec Králové - Studie prověří možnost vybudování podzemního parkoviště pod Velkým náměstím v centru Hradce Králové. Vytvoření dokumentu schválila rada města. Novinářům to dnes řekli zástupci magistrátu. Náměstí slouží jako parkoviště, a to by chtělo vedení města změnit. Cílem je vrátit náměstí funkci přirozeného společenského centra. V létě už tam byl geologický průzkum.


"Snahou je odblokovat záměr rekonstrukce Velkého náměstí, územní rozhodnutí je ale zatím v Hořicích," uvedl náměstek primátora Jiří Bláha (ODS).

Celkovou opravu náměstí za odhadovaných čtvrt miliardy korun magistrát chystá od roku 2007. Kvůli námitkám části obyvatel, kterým vadí hlavně zamýšlená redukce parkovacích míst na náměstí, ale stavba dosud nezačala. Stavebním řízením na rekonstrukci se od srpna 2016 zabývá stavební úřad v Hořicích, kam bylo pro podezření z podjatosti vedení města a hradeckého úřadu územní řízení přesunuto.

Podle Bláhy není pravděpodobné, že by se začalo s rekonstrukcí náměstí v tomto volebním období. "Lze očekávat, že ať stavební úřad v Hořicích rozhodne jakkoli, bude to napadeno soudně. To znamená, že patová situace na Velkém náměstí bude trvat i poté. Naší snahou je situaci odblokovat," řekl novinářům Bláha.

Studie by měla město vyjít téměř na milion korun. "Je třeba dojít ke konsenzu mezi dostatečným počtem míst, která by odpovídala jak návštěvnosti centra města, tak vyhovovala rezidentům. Chceme prověřit možnou výstavbu podzemního parkoviště pod Velkým náměstím s vjezdem z Komenského ulice. O relevanci projektu rozhodne až studie," uvedl Bláha.

Studie by se měla dotknout také inženýrských sítí a navrhnout rozdělení možné rekonstrukce do etap. Projekt bude město projednávat také s památkáři. "Zatím jsme ve stavu úvah a možných řešení. Musíme zjistit, co by lidem nejvíce vyhovovalo a bylo nejlepším možným řešením," uvedl Bláha.

Ve hře je stále návrh řešení náměstí od ARN studia architekta Jiřího Krejčíka. Podle tohoto návrhu by se náměstí dělilo na část živou s parkováním, podloubím a restauracemi a na klidnější část odpočinkovou, které dominují církevní budovy na jižní straně.

Pro většinu politických subjektů jde v Hradci o tradiční předvolební téma a nejinak tomu bylo loni před obecními volbami. Minulé vedení města před volbami nechalo asi za 3,5 milionu korun provizorně opravit zničené chodníky a rozpadlé povrchy parkoviště na historickém Velkém náměstí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články