Sídlo NKÚ si kvůli cenám stavebních prací zřejmě vyžádá víc peněz

Vložil
ČTK
18.09.2019 19:55
Praha

Praha - Výstavba nového sídla Nejvyššího kontrolního úřadu, kde má sídlit i knihovna a archiv Poslanecké sněmovny, si kvůli růstu cen stavebních prací zřejmě vyžádá víc peněz. Sněmovní rozpočtový výbor dnes doporučil zvýšit výdaje úřadu v letech 2021 a 2022 celkem o 252,6 milionu korun. Částkoui se bude zabývat ještě sněmovní kontrolní výbor, až bude projednávat rozpočet NKÚ na příští rok. Úřad sídlí v pronajaté budově a řadu let se snaží opatřit si vlastní sídlo.


Výběrové řízení na stavbu vypsal úřad letos v březnu. Předpokládaná cena včetně daně z přidané hodnoty činila 659 milionů korun. Prezident NKÚ Miloslav Kala řekl ČTK, že řada firem měla o zakázku zájem, ale kvůli dané ceně nikdo nepodal nabídku. "Ze všech těch dotazů a jednání vyplynulo, že se ta cena vlivem nárůstu stavebních prací posunula tak, že pro ty firmy by to bylo ztrátové. Proto jsme dnes požádali rozpočtový výbor, aby nám tu částku navýšil," řekl Kala.

V roce 2021 by navýšení mělo představovat 108,4 milionu korun a v roce 2022 144,2 milionu. Do tohoto limitu vypíše NKÚ novou soutěž. Kala předpokládá, že výsledná cena však může být nižší. "Ale je to znovu limit, přes který nemůže Nejvyšší kontrolní úřad a Poslanecká sněmovna jít," dodal.

Podle posudků zpracovaných ČVUT je výstavba vlastního sídla pro NKÚ nejvýhodnější variantou. "Zároveň stále platí, že stát nemá jiné vhodné prostory, které by mohl NKÚ a Knihovně a archivu Poslanecké sněmovny nabídnout. To naposledy potvrdil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových v srpnu letošního roku," sdělila na dotaz ČTK mluvčí NKÚ Jana Gabrielová.
0 komentářů
přidat komentář

Související články