Přístavbu červeného kostela v Olomouci ozdobí tisíce knih

Vložil
ČTK
04.03.2020 17:10
Olomouc


Olomouc - Veřejnou sbírku knih, které se stanou součástí netradiční výzdoby nového foyer chystané přístavby červeného kostela v Olomouci, vyhlásila Vědecká knihovna v Olomouci. "Knihy mohou lidé nosit po celý březen v maximálním počtu 20 kusů," řekla dnes ČTK ředitelka knihovny Iveta Tichá. K vytvoření rozměrné dekorační stěny bude zapotřebí zhruba 10.000 knih.


Červený kostel na třídě Svobody v centru Olomouce sloužil téměř 60 let jako sklad knih a byl veřejnosti nepřístupný. Loni byly knihy převezeny do nového archivu v okrajové části města a kostel je od té doby prázdný. Olomoucký kraj chystá jeho opravu. Trvat bude dva roky a vyžádá si až 130 milionů korun. Na jaře by měla být vybrána firma, která rekonstrukci zajistí. Opravený kostel bude poté otevřen veřejnosti.

V interiéru přístavby bude stěna vytvořená z knih. Celková délka polic je 190 metrů, přičemž na jeden metr se vejde zhruba 50 knih. Celkem jich tak bude zapotřebí v policích poskládat přibližně 10.000. Do sbírky jsou kromě veřejnosti zapojeny také okresní knihovny, které poskytnou vyřazené svazky.

"Vítány jsou zejména staré publikace se zažloutlými stránkami. Překážkou ale nejsou ani stránky bílé nebo jinak barevně upravené. Pokud jde o rozměry, tak podmínkou je výška 20 až 32 centimetrů a šířka 10 až 21 centimetrů. Tloušťka svazku by pak měla být minimálně jeden centimetr," uvedla Tichá.

Sběrné místo je ve vrátnici hlavní budovy vědecké knihovny na třídě Svobody. Lidé podle Tiché mají nosit knihy se zachovalou vazbou i deskami. Svazky by neměly být navlhlé nebo plesnivé.

"Se stěnou, kterou budou tvořit staré knihy, počítá architektonický návrh přístavby červeného kostela. V něm nově vznikne místo pro koncerty, výstavy nebo kavárnu. Investice vyjde kraj na více než 100 miliónů korun," uvedl hejtmanův náměstek Petr Vrána (ANO).

Červený kostel, jehož stavba byla dokončena v roce 1903, je 55 metrů vysoký. Od roku 1956 byl využíván jako sklad knih Vědecké knihovny v Olomouci. Po rekonstrukci bude mít kostel kapacitu 200 míst a sloužit bude i jako informační centrum Olomouckého kraje.
0 komentářů
přidat komentář

Související články