Praha se dohodla na odkupu kostela sv. Šimona a Judy

Vložil
ČTK
15.07.2019 17:55
Praha

Staré Město

Praha - Hlavní město se dohodlo s církevním řádem milosrdných bratří na odkupu odsvěceného kostela svatého Šimona a Judy na Starém Městě, který nyní slouží jako koncertní síň pro Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK. Dnes o tom rozhodli radní. Podle radního pro majetek Jana Chabra (TOP 09) se po dlouhých jednáních městu podařilo vyjednat snížení ceny z původních 126 milionů na 99 milionů korun. Magistrát chce podle dřívějších informací koupit také bývalé Borůvkovo sanatorium v Legerově ulici.


"Jedná se jednak o kulturní památku, jednak o strategický pozemek v centru města, zároveň sídlo FOK," uvedl Chabr. Dodal, že odkup musí ještě schválit Vatikán a poté by se měla podepsat smlouva.

Město začalo jednat také o odkupu bývalého Borůvkova sanatoria, kde zemřel popálený student Jan Palach a umučený čihošťský kněz Josef Toufar a ve kterém vedení města zvažuje umístění muzea nesvobody. O tomto odkupu ještě rozhodnuto nebylo.

Kostel zasvěcený svatému Šimonu Kananejskému a apoštolu Judovi byl postaven v 17. století na místě gotického kostela. Barokní památka byla součástí špitálu milosrdných bratří. Kostel je na základě smlouvy dlouhodobě ve správě Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK.
0 komentářů
přidat komentář

Související články