Praha připravuje úpravy náměstí Jana Palacha

Vložil
ČTK
23.04.2019 08:35
Praha

Praha - Praha upraví parter náměstí Jana Palacha. Nyní dokončuje práce na projektové dokumentaci. Do konce roku by měla získat územní rozhodnutí a v příštím roce připraví dokumentaci pro stavební povolení a soutěž na dodavatele. Zatím není jasné, jaké budou náklady na úpravy. ČTK to na dotaz sdělil tiskový mluvčí hlavního města Vít Hofman.


"Náměstí Jana Palacha v současné podobě vznikalo postupným, mnohdy živelným a nekoordinovaným procesem různých oprav a úprav. Svoji funkci tedy nyní plní velmi problematicky a je zde řada kritických míst," uvedl Hofman. Problematické jsou například úzké chodníky, nesourodé povrchy, obtížně využitelná plocha před Rudolfinem nebo nevyhovující tramvajové zastávky.

Rekonstrukce náměstí je rozdělena do tří etap. První se týká obnovy samotné plochy náměstí mezi Rudolfinem a Vysokou školou uměleckoprůmyslovou. Celý prostor bude nově předlážděn, nádechový objekt garáží, který je uprostřed náměstí, nahradí stožár.

Další etapa se zaměří na obnovu Alšova nábřeží, kdy bude zkultivován prostor před Galerií Rudolfinum, promenáda okolo Vltavy, doplněno stromořadí a upraven prostor u vysoké školy. Třetí etapa zahrnuje úpravu ulic 17. listopadu a Křižovnická a také úpravy tramvajové trati a zkvalitnění zastávek.

První a druhá část budou trvat jeden rok, budou provedeny souběžně nebo na sebe úzce navazovat a omezí dopravu od Mánesova mostu. Třetí etapa bude následovat s odstupem v koordinaci s dalšími rekonstrukcemi.

Na náměstí sídlí Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, Vysoká škola uměleckoprůmyslová, v novorenesanční budově Rudolfina Česká filharmonie a v rohu náměstí je Uměleckoprůmyslové muzeum.
0 komentářů
přidat komentář

Související články