Praha 1 souhlasí s návrhem trasy tramvaje kolem hlavního nádraží

Vložil
ČTK
20.11.2019 13:45
Praha


Praha - Vedení Prahy 1 souhlasí s návrhem trasy plánované tramvajové trati z Vinohradské kolem hlavního nádraží do Bolzanovy ulice. V úterý o tom rozhodla rada městské části, ještě to budou schvalovat zastupitelé. Návrh připravil městský Institut plánování a rozvoje (IPR) po dohodě s památkáři, město musí pro vybudování trati změnit územní plán. V souvislosti se stavbou chce radnice s magistrátem jednat také o rekonstrukci Vrchlického sadů, kterými mají tramvaje jezdit. Pražský magistrát kromě toho plánuje vrátit tramvaje na horní část Václavského náměstí, s tím Praha 1 rovněž souhlasí.


Město původně plánovalo vést trať od Státní opery přes část Vrchlických sadů vedle magistrály, to se však nelíbilo památkářům. Nakonec proto IPR přišel s variantou, která trať namísto toho vede ulicemi Politických vězňů a Washingtonovou. Z té mají tramvaje pokračovat kolem budovy nádraží, za ní se stočit severovýchodně do Opletalovy a v Bolzanově se napojit na stávající trať.

Kdy by mohla být trasa postavena, zatím není jasné. Město nyní zpracovává změnu územního plánu, neboť území před hlavním nádražím je v něm vedeno jako park. Změnu musí v budoucnu projednat a schválit mimo jiné ještě například pražští radní a zastupitelé. Dopravní podnik již při úpravách okolí Národního muzea nechal mezi jeho starou a novou budovu umístit koleje, v budoucnu bude ještě nutné vyřešit napojení na stávající trať ve Vinohradské a Škrétově ulici. Současné vedení hlavního města chce také stavět koleje z Vinohradské třídy po obou stranách Václavského náměstí a napojit je na trať spojující Vodičkovu a Jindřišskou ulici.

Praha 1 delší dobu řeší, jak zkultivovat Vrchlického sady u hlavního nádraží, které jsou známy pro velkou koncentraci problémových osob. Úpravy parku chce radnice podle mluvčí Kateřiny Písačkové koordinovat právě s přípravou nové tramvajové trati, podrobnosti zatím nejsou známy.

Praha 1 od října spustila program zapojení bezdomovců do úklidu parku. V současnosti jich městská část zaměstnala osm, v plánu je rozšíření na 20 míst. "Kromě úklidu je zapojujeme i do odstraňování samolepek či přetírání graffiti na obecním majetku. Také rozšiřujeme místa, kde by mohli působit," uvedl Zdeněk Horák z Centra sociálních služeb Praha, který projekt koordinuje. Praha 1 také v sadech umístila mobilní pisoár, které mají zabránit tomu, aby lidé močili na stromy.
0 komentářů
přidat komentář

Související články