Pleskotova lávka spojila přes Otavu dvě části Písku

Vložil
ČTK
25.09.2018 13:55
Písek

Josef Pleskot


Písek - Dvě části Písku spojila nová lávka pro pěší a cyklisty navržená architektem Josefem Pleskotem. Stavba za přibližně 50 milionů korun bez daně se skládá ze dvou ramen, která připomínají strany trojúhelníku. Lidé se po ní dostanou z Václavského předměstí přes Otavu do Hradiště. Lávka nese jméno po politické vězeňkyni Dagmar Šimkové, která žila poblíž tohoto místa. Novinářům to dnes řekli při přebírání stavby od zhotovitele zástupci vedení města.

Architekt Josef Pleskot je píseckým rodákem. Moderní stavba je podle něj inspirována tím, jak se vyvíjí technologie moderních konstrukcí ve světě. "Je to opravdu na úrovni třetího tisíciletí. Jsem moc rád, že zde není něco, co je staromódní, a naopak je to velmi progresivní," řekl ČTK Pleskot. Uvedl, že v minulosti pro Písek nic nenavrhoval. Dodal, že při přípravě lávky se setkal i s kritikou od obyvatel města. "Zaregistroval jsem tady spoustu pomluv a klevet, že se sem ta stavba nehodí. Když jsem šel po náměstí, tak jsem zaslechl řeči jako: 'To je on, co nám chce zkazit město'," uvedl Pleskot.

Stavba lávky začala letos koncem února. Příprava projektu ale trvala mnohem déle. "Poprvé se o lávce vážně začalo mluvit v roce 2013," uvedla písecká starostka Eva Vanžurová. Pleskotův návrh lávky pro pěší a cyklisty přes Otavu pochází z roku 2014. Lehká ocelová konstrukce stojí v místě, kde býval brod a kde se již ve 30. letech minulého století plánoval most.

Na lávku naváže i dokončovaná cyklostezka na levém břehu Otavy. Podle Vanžurové by mohla začít sloužit lidem přibližně v polovině října.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
arch.Pleskot lávka v Písku
Růžičková
10.12.18 09:48
zobrazit všechny komentáře

Související články