Oprava Vlašského dvora je hotová, pokračují práce na expozicích

Vložil
ČTK
06.04.2020 15:20
Kutná Hora


Kutná Hora - V Kutné Hoře skončila stavební část rekonstrukce Vlašského dvora, který je bývalou mincovnou a také sídlem městského úřadu. Dokončují se ještě expozice a pokračují práce v parku pod Vlašským dvorem, řekl dnes ČTK starosta Josef Viktora (ANO).


Stavba je podle něj zkolaudovaná, dělníci ale Vlašský dvůr zatím neopustili. Pracují mimo jiné v parku, kde by měli být hotoví do konce května. Radnice počítala s tím, že se v opraveném parku letos uskuteční tradiční gotická slavnost Královské stříbření s průvody, rytířskými turnaji a tanečními či divadelními vystoupeními. Kvůli koronavirové epidemii to ale není možné. "Měli jsme už podepsanou smlouvu, ale akce byla vzhledem k situaci zrušena," dodal Viktora.

Rekonstrukce Vlašského dvora vyšla na více než 120 milionů korun. Většinu pokryla evropská dotace z Integrovaného regionálního operačního programu. Dělníky v přilbách potkávali lidé na chodbách bývalé mincovny a v jejím okolí od předloňského léta. Opravy narušily chod radnice, některá patra nebyla průchozí a zemní práce před budovou řidičům ztěžovaly příjezd na parkoviště. Část úředníků se musela přestěhovat do náhradních kanceláří.

Vlašský dvůr je komplexem staveb ze 13. a 14. století a jeho historie souvisí s bohatým nalezištěm stříbra. Jméno získal zřejmě po vlašských mistrech, které král povolal z Florencie.
0 komentářů
přidat komentář

Související články