Oprava třebíčského koupaliště Polanka vyjde na 170 milionů korun

Vložil
ČTK
03.04.2024 19:35
Třebíč

Bohuslav Fuchs


Třebíč - Oprava třebíčského koupaliště Polanka bude stát 170 milionů korun (bez DPH). Práce provede společnost Metrostav DIZ s. r. o. Termínem dokončení je 31. květen 2025. Vyplývá to z informací na webu města. Podle mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisové začnou stavební práce příští týden.


"Celý areál koupaliště Polanka není v žádném dezolátním stavu, nicméně už neodpovídá potřebám tohoto století. Hlavně se jedná o to, že tam není ohřev vody. Takže toto bude nově, že voda bude teplejší. Bude tam víc vyžití pro rodiny s dětmi, pro malé děti. A zlepší se také šatny, zlepší se služby občerstvení pro lidi tak, aby to bylo příjemné koupaliště i pro další roky," řekla Martakidisová.

Kvůli absenci ohřevu vody bývá koupaliště v provozu jen dva měsíce v roce. Průměrná denní návštěvnost je 400 až 800 lidí. Tři čtvrtiny z nich jsou rodiny s dětmi, pro které je ale vyhrazená jen menší část vodních ploch. I proto bude součástí opravy změna u velkého bazénu, který se rozdělí na plaveckou část a část relaxační s vodními prvky.

Koupaliště s padesátimetrovým plaveckým bazénem, bazénem pro neplavce a skokanským bazénem bylo postavené v roce 1978. Vyrostlo na ploše 2,7 hektaru nedaleko řeky Jihlavy v místech, kde od počátku 20. století byly říční lázně.

V roce 1994 byla část s bazény rozšířená o tobogán. Skokanský bazén s pětimetrovou věží nechala radnice v roce 2019 asi za šest milionů korun opravit.

Součástí areálu koupaliště jsou také dřevěné patrové převlékací kabiny, které navrhl architekt Bohuslav Fuchs a jsou památkově chráněné. Od roku 1934 sloužily říčním lázním. V roce 2016 začala jejich oprava, která stála asi 12 milionů korun a trvala do roku 2022.
0 komentářů
přidat komentář

Související články