Odborníci z komise kritizují výběr pomníku Husserla pro Prostějov

Zdroj
Petr Běhal
Vložil
ČTK
16.10.2019 17:25
Prostějov

Prostějov - Kritiku odborných členů výběrové komise sklidila prostějovská radnice za způsob organizace soutěže o návrh pomníku významného německého filozofa Edmunda Husserla, který se v Prostějově v roce 1859 narodil. Podle expertů byly podmínky soutěže nestandardní a zřejmě měly zvýšit šance jednoho uchazeče o tuto zakázku v hodnotě až 2,5 milionu korun. Členové komise to dnes uvedli v prohlášení zaslaném ČTK.


Primátor František Jura (ANO) po vyhlášení nejlepších návrhů rozhodnutí komise kritizoval. Soutěž je pozastavená, radní její projednání odložili, řekla dnes ČTK mluvčí města Jana Gáborová.

Soutěž radnice vyhlásila v polovině července a lhůta pro podání nabídek skončila v polovině září. Přihlášeno bylo deset návrhů. Město počítalo s tím, že nové umělecké dílo bude příští rok na jaře instalováno na náměstí, které nese filozofovo jméno. Podle odborných členů hodnotící komise ale některé zadávací podmínky soutěže vybočovaly z běžné praxe. Pozastavili se nad tím, že na předložení návrhů měli autoři čas pouze dva měsíce a velmi komplikované podle nich byly také některé požadavky na parametry návrhu.

"Téměř nereálně se jevil i termín realizace sochy. Zadavatel nereflektoval připomínky odborné komise ke sporným částem zadání. Ale i přesto bylo z pohledu komise lepší na podmínky radnice kývnout, aby se soutěž opravdu uskutečnila, než je zamítnout a samotnou sochařskou soutěž a realizaci sochy úplně odpískat," uvedli v prohlášení členové komise, mezi kterými je i výtvarník Kurt Gebauer.

Ihned po zveřejnění soutěžních podmínek ale experti v komisi obdrželi stížnosti od odborné veřejnosti. "Naznačovaly, že soutěž je jednoznačně vyhlášena tak, aby byl jejím vítězem konkrétní autor s konkrétním projektem. Ba dokonce, že už je tento projekt hotový a tím jako jediný má šanci dodržet šibeniční termín realizace," upozornili odborníci z komise.

Autora, jehož socha měla podle stěžovatelů zvítězit, vedení Prostějova podle členů komise už několikrát oslovilo bez výběrového řízení. Jako vítězný návrh komise nakonec vybrala dílo s názvem Brýle s očima E. Husserla. Návrh autora, kterému měly být podmínky soutěže nakloněny, v trojici nejlepších prací podle členů komise není. Pro první dva vítězné návrhy podle odborníků hlasovali i dva radní, kteří byli členy komise.

Primátorovi se ale rozhodnutí komise o nejlepších návrzích nezamlouvá. "Komise měla jediné štěstí, že jsem ten den nebyl přítomen v Prostějově. Jinak bych ji s okamžitou platností rozpustil a doporučil jí, aby se už nikdy nesešla. Díla, která označila za nejlepší, jsme v radě města většinou vůbec nepochopili a nedobrali se, co mají se světoznámým filozofem společného," řekl Jura zpravodajskému webu Prostějovské novinky.

Radní už soutěž pozastavili. "Radnice města začíná couvat a zpochybňovat výběrové řízení, které sama zadala. Zdá se, že nejspíš nedopadlo podle představ radních, tedy že o budoucí podobě sochy bylo rozhodnuto dávno před tím, než toto výběrové řízení vůbec začalo," stojí v prohlášení odborníků z komise.
0 komentářů
přidat komentář

Související články