Na zámku v Manětíně obnovují kdysi zřícenou oranžerii

Vložil
ČTK
02.04.2020 07:55
Manětín - I když kvůli opatřením proti šíření koronaviru zůstávají památky zavřené, jejich správci neskládají ruce do klína. Práce jsou na mnohých hradech a zámcích v plném proudu. Třeba ve státním zámku v Manětíně na severním Plzeňsku pracují na obnově zámecké oranžerie, která se před více než půlstoletím zřítila a zbyly z ní jen zbytky obvodových zdí. Vzkříšení oranžerie je dalším z kroků postupné obnovy barokního zámeckého areálu, řekl dnes ČTK kastelán Karel Mašek.


Oranžerie se vykupovala od soukromého vlastníka v roce 1997. V té době z ní byly už jen tři stěny, které hyzdily obnovenou francouzskou zahradu zámku. Od 50. let 20. století se používala jen část oranžerie, stavba se rozpadala, navíc v ní byla navezená suť z okolí. Na začátek rekonstrukce čekala do loňska.

O zámecké oranžerii v Manětíně se zmiňují dobové prameny už v první polovině 18. století, podle Maška byla ale zřejmě ještě starší. Šlechta si takové stavby vážila a kladla na ni důraz. Díky vytápěné oranžerii a dalším pařníkům si mohla dopřávat vlastní citrusy a další ovoce a zeleninu, jejichž dovoz byl velmi drahý. Oranžerie byla postupně několikrát přestavována.

Stavebním pracím předcházel podrobný archeologický průzkum, který mimo jiné odhalil topné kanály a systém vytápění i paty nosných dubových pilířů. S obnovou se začalo loni, dostavěly se zdi, štíty, krovy a střecha, která dostala luxusní břidlicovou krytinu. Stavbaři vztyčili zhruba pětimetrové pilíře a vybudovali dřevěnou konstrukci přední stěny, která je už osazená sklem. Z historické stavby se uvnitř dochovaly také nástěnné malby, na jejichž obnově pracují restaurátoři. Celá oranžerie měří na délku 27 metrů a na šířku osm metrů.

Obnova včetně restaurování výmalby vyjde na 9,2 milionu korun, řekla mluvčí českobudějovické pobočky Národního památkového ústavu Markéta Slabová. Oranžerie bude využívána jako multifunkční prostor pro pořádání různých kulturních akcí, výstav, koncertů nebo svatebních obřadů.
0 komentářů
přidat komentář