Na opravu památek dala církev 725 mil. Kč, na školství 77 mil. Kč

Vložil
ČTK
21.11.2018 16:45
Praha

Praha - Na obnovy kostelů, kaplí a historických objektů vynaložily všechny diecéze římskokatolické církve v roce 2017 celkem 725 milionů korun, což je o 21 milionů víc než v předchozím roce. Na dnešní tiskové konferenci to řekl generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl. Do sociální projektů církev loni dala 54 miliony korun, dvakrát více než v roce 2016. Na školství vynaložila biskupství 77,4 milionu korun.


V roce 2016 to bylo více než dvakrát tolik, desítky milionů ale stály nákupy budov, třeba v českobudějovické diecézi přikoupili za 32 miliony nové budovy pro Biskupské gymnázium.

Katolická církev zřizuje 101 školních zařízení, z toho 62 diecéze nebo farnosti a 39 jich mají na starosti řády a kongregace. Zmíněné výdaje se ale týkají jen diecézí. V ČR jsou tři církevní nemocnice. Zástupci katolické církve dnes uvedli, že u sociálních a vzdělávacích aktivit poptávka vysoce převyšuje nabídku a většina církevních škol má mnohem víc zájemců, než může přijmout. Pravděpodobně tedy na tyto oblasti vyčlení více peněz.

S tím, jak se církev snaží stále více zabezpečit na dobu, kdy nastane odluka od státu, rostou počty lidí, které zaměstnává. Loni to bylo více než 15.000 lidí. Přímo zaměstnávají biskupství dohromady téměř 3500 lidí, z toho je přibližně 1700 kněží. V oblasti lesní správy mají biskupství 335 stálých zaměstnanců, při sezonních pracích se zapojuje dalších až 2500 živnostníků z regionů. Charita ČR zaměstnávala loni téměř 8000 lidí.

Plat duchovních oproti roku 2016 narostl o 7,5 procenta a dosahoval měsíčně v průměru necelých 21.000 korun, což je o 8500 korun méně než průměrná mzda uváděná ČSÚ. Náklady na mzdy zaměstnanců biskupství v roce 2017 činily 1,12 miliardy korun.

Opravené kostely jsou podle Přibyla stále více lákavým turistickým cílem a poslední celorepublikové Noci kostelů se podle průzkumu ČBK zúčastnilo 11 procent obyvatel ČR. Jako příklad rekonstrukcí památek z poslední doby slouží rozsáhlá oprava poutního areálu kostela Navštívení Panny Marie v Horní Polici na Českolipsku. Rekonstrukce přijde na 123 miliony korun a tamní farnost se na opravách podílí deseti miliony korun.

K dalším opravovaným památkám patří kostely v Liběšicích u Žatce, ve Vyskeři nebo kostel sv. Jakuba v Kutné Hoře, které získaly nové zvony. Opravy památek financuje církev často z více zdrojů, na ty nejvýznamnější čerpá příspěvky z evropských fondů. Plzeňská katedrála sv. Bartoloměje se bude opravovat do roku 2020, 103 miliony korun jsou z evropských fondů a plzeňské biskupství přispívá asi deseti miliony korun. Na opravy kostelů v této diecézi tamní biskupství loni dalo 46,5 milionu korun.

V majetku všech biskupství je 4700 kostelů a kaplí. Kromě toho vlastní různé církevní subjekty v ČR i jiné historické budovy, celkem se jedná o přibližně 6500 objektů. Další část kostelů církev pouze spravuje.

Církve a náboženské společnosti loni dostaly od státu dohromady přes 3,6 miliardy korun a dvě miliardy korun jako finanční náhradu za majetek, který nelze vydat podle zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi.
0 komentářů
přidat komentář