Lidovci v Brně nechtějí kvůli koronaviru šetřit na investicích

Vložil
ČTK
09.04.2020 14:00
Brno


Brno - Brno by nemělo hledat úspory v investicích, ale v provozních výdajích. ČTK to dnes řekl primátorčin náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL) v reakci na možnou hospodářskou krizi kvůli šířícímu se onemocnění covid-19. O krocích města bude jednat v koalici. Lidovci budou chtít zachovat také všechny provozní dotace do sportu. Brno má na letošní rok schválený rozpočet 16 miliard korun.


Pandemie koronaviru bude mít celosvětové ekonomické dopady. Podle Hladíka to může způsobit nižší příjmy města. "Může to být klidně miliarda i miliarda a půl. Situace výrazně ovlivní město Brno a my budeme muset hledat úspory. Za KDU-ČSL nechceme hledat úspory na straně investic, ale na straně provozu," uvedl Hladík.

Provozní náklady zahrnují například mzdy a příspěvky příspěvkovým organizacím, provoz budov a další věci. "Město by mělo dělat investice proto, aby se nezastavila ekonomika," řekl Hladík. Podle něj jsou investice zásadní pro budoucnost města. "Než se však kopne do země, je potřeba tří až šesti let na přípravu, projektování a povolovací procesy. Při výkupu pozemků je to někdy i deset let. Tato fáze je z pohledu občana neviditelná, ale z pohledu města zásadní pro budoucnost," poznamenal Hladík. O všem bude jednat koalice ODS, KDU-ČSL, Piráti a ČSSD.

Lidovci také nechtějí zasahovat do provozních dotací schválených do sportu, bezmála 400 milionů si mají rozdělit stovky organizací i jednotlivců od mládeže až po vrcholové sportovce. Hladík by také chtěl pokračovat v přípravách sportovních investic. Město plánuje výstavbu nového cyklistického oválu, multifunkční haly nebo sportovišť v lokalitě Anthropos.

V ČR je k dnešnímu dni přes 5300 potvrzených případů nákazy koronavirem, přes 100 lidí zemřelo. Nemoc covid-19 se šíří po celém světě, kde se nakazilo kolem 1,5 milionu lidí a zamřelo skoro 90.000 lidí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články