Letohrad pokračuje v opravě pětiboké barokní kaple

Vložil
ČTK
19.11.2018 08:25
Letohrad


Letohrad - Pětiboká kaple svatého Jana Nepomuckého v Letohradě na Orlickoústecku je už z větší části opravená. Ještě ji čeká například restaurování vnitřních maleb. Město hledá vhodnou dotaci, aby tam jednou mohl vzniknout památník barokních poutí. ČTK to řekl místostarosta Martin Hatka (Sdružení pro Letohradsko).

Město dosud získalo menší dotace z programu na záchranu architektonického dědictví. Opravy zatím stály 13 milionů korun. Letos přišly na řadu dlažby a také omítky a nátěry v ambitech. V příštím roce se bude opravovat venkovní fasáda a restaurátoři začnou s obnovou maleb uvnitř kaple, což jim potrvá déle než rok.

"Připravujeme projekt na nová schodiště, točité schody propojí sklepy a ambity. Na jižní straně jsou hotové prostupy pro vodovod a kanalizaci, aby tam mohly být záchody a konat se kulturní akce," řekl Hatka.

Dílčí dotace pro vytvoření památníku nestačí. Město dvakrát neúspěšně zkusilo získat peníze určené na přeshraniční spolupráci s Polskem. Na dotace od ministerstva kultury, které dává peníze na záchranu památkově chráněných budov, žádné další nenavazují. "Ono pak hrozí to, že se dá 15 milionů korun nebo i víc do objektu, a až se celý opraví, tak se zamkne a významný efekt z toho nebude. To by byla ta špatná cesta," řekl Hatka.

Kaple je zatím přístupná v létě. Památník by fungoval celoročně. V ambitech by mohl představit kopie barokních soch i filmový dokument a poukázat na fenomén barokních poutí v českých zemích. Město by rádo pod kaplí postavilo sezonní kavárnu s multifunkčními prostory a malé parkoviště. S farností se ještě musí domluvit na převodu památky, aby mohlo čerpat dotace.

Kaple pochází z první poloviny 18. století. Kdo ji navrhl, se v písemných pramenech nedochovalo. S ambity má pětiúhelníkový půdorys podle pěti hvězd ve svatozáři Jana Nepomuckého. Ambity završují cibulovité věžičky se zvonky. Z bohaté stropní výmalby se dochovalo jen torzo. Křížovou cestu v ambitech namaloval ve druhé polovině 19. století Dominik Umlauf.

"Je to taková zmenšenina Santiniho Zelené hory, velmi zajímavý objekt. Zatím tam nic moc neprezentujeme, není důvod, aby tam chodily davy lidí. Ale opravená je krásně," řekl starosta Petr Fiala (Sdružení pro Letohradsko).
0 komentářů
přidat komentář

Související články