Holešov dokončuje přestavbu mostu do zámku za sedm milionů korun

Zdroj
Viktor Chrást
Vložil
ČTK
20.11.2018 20:05
Holešov


Holešov - Dělníci dokončují přestavbu přístupového mostu do zámku v Holešově, který byl v havarijním stavu. Nová široká rampa přes někdejší vodní příkop zakrývá unikátní raně barokní most, který stavbaři odhalili před dvěma lety. Díky nové konstrukci nad ním bude cenná památka přístupná veřejnosti. Náklady na úpravu přístupu do zámku činí sedm milionů korun, práce potrvají do konce listopadu, řekl dnes novinářům starosta Rudolf Seifert (TOP 09).


Podle historika a památkáře holešovské radnice Karla Bartoška stavitelé a architekti několik let zvažovali, jak most opravit tak, aby pod ním zůstal zachován i původní most ze 17. století. "Nakonec přišli s lehkou skořepinovou konstrukcí, kdy se nad odhaleným a restaurovaným raně barokním mostem vytvořila nová rampa. Ale ne jako těžký zásyp, ale jako železobetonová skořepina, která se svojí vrchní částí opírá o mostovku starého mostu a v bocích je průchozí. Je to jakási expozice raně barokního mostu, která ho ale současně kryje a uchovává," řekl Bartošek.

Původní dvouobloukový most z druhé poloviny 17. století si budou moci zájemci prohlédnout díky přístupovému točitému schodišti, které vznikne v nejbližších týdnech. Památka by se měla stát součástí speciálních prohlídkových okruhů zámku. "Most je mimořádně starý, skutečně pochází z 50. let 17. století. Na Moravě jsou dochované tři takové barokní mosty. Zachoval se v autentické podobě, což je nejen moravský, ale i evropský unikát," doplnil Bartošek.

Nedávno objevený most je ve velmi dobrém, prakticky neporušeném stavu. Límec mostu z kamene a cihel je dobře dochovaný, stejně jako klenby obou oblouků. Podařilo se je odkrýt po podkopání jižní strany mostu.

Renesanční zámek vznikl v Holešově v 70. letech 16. století na místě někdejší gotické tvrze. Na konci třicetileté války v roce 1643 zámek vyplenili a vypálili Švédi. V takovém stavu jej v roce 1651 koupil Jan hrabě z Rottalu, který si objednal jeho přestavbu v duchu raného baroka. Dokončena byla před rokem 1674.

Poslední závažnější stavební změny na zámku spadají do období pozdního klasicismu, tedy do poloviny 19. století. V roce 1948 byl zámek znárodněn, v roce 1992 ho v restituci získala soukromá majitelka. Holešovská radnice ho od ní koupila v roce 2005 za 13,4 milionu korun. Od té doby město do jeho oprav investovalo přes 300 milionů Kč, asi třetina z této částky pocházela z dotací. Oprav se postupně dočkalo sklepení, přízemí a první patro zámku. Rekonstrukci má za sebou také nádvoří, fasády a částečně i zahrada. Na zámku se pořádají výstavy a koncerty, nádvoří a zahrada slouží k různým akcím včetně festivalů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články