Hlavní město zřejmě nekoupí chátrající nádraží Vyšehrad

Vložil
ČTK
16.07.2019 16:25
Praha

Vyšehrad


Praha - Praha se za stávajících podmínek nechystá kupovat chátrající nádraží Vyšehrad, protože cena, kterou za ni vlastník požaduje, je příliš vysoká. ČTK to dnes sdělil radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09). O tom, že je secesní nádraží na prodej, informoval deník E15. Podle Chabra již vlastník jedná se soukromým zájemcem.


Současná magistrátní koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09) má usilování o odkup památkově chráněné budovy v programovém prohlášení. Podle Chabra nicméně město těžko může cenově konkurovat soukromému investorovi, který počítá s výnosem z navazujícího projektu.

"Pro nás je ta cena příliš vysoká," shrnul radní. "S Prahou 2 jsme vedli jednání v rámci pracovní skupiny, kde jsme se zamýšleli nad budoucností nádraží. Máme připravenu i variantu, co by tam Praha chtěla mít, ale v současné chvíli se s vlastníkem bohužel neblížíme k dohodě, která by byla obhajitelná z pohledu veřejných financí," řekl dále.

Radnice Prahy 2 nedávno uvedla, že by v nádraží, respektive v nově vzniklé přístavbě, ráda vytvořila výstavní prostory pro Slovanskou epopej Alfonse Muchy. Městská část se dlouhodobě snaží objekt dostat do svého majetku. Její vyjádření ČTK shání.

Provoz nádraží zde byl zastaven kolem roku 1960 a jeho obnovu neumožňují normy, kdy stanice nesmí být v oblouku. V okolí měly být postaveny nové domy, o jejich případné stavbě nebylo dosud rozhodnuto. V soukromých rukách je objekt, který byl v roce 2000 prohlášen za kulturní památku, od roku 2007.
0 komentářů
přidat komentář

Související články