Vložil
Pavel Nasadil
04.05.2012 09:30
Pavel Nasadil
FAM Architekti


zpět na článek
Casamance je oblast jižního Senegalu, která svůj název dostala dle zdejšího veletoku se soustavou lagun. Casamance je od větší severní části země oddělena úzkým pásem Gambie a ve srovnání s ní je oblast velmi chudá a opomíjená. Již přes 30 let zde existuje separatistické hnutí se snahou osamostatnit region od severního Senegalu. Místo se od severu země odlišuje tropickým klima, které v obobí monzunových dešťů dokáže vyprodukovat až 1500 mm srážek. Zároveň se oblast odlišuje etnickým složením obyvatelstva, kde specifickou kulturu kmene Diola reprezentují unikátní architektonické formy. Právě klimatické podmínky a osvědčené tradice stavění se odrážejí ve formách tzv. Domu Impluvium a Poschoďového domu. Tyto dvě typologické formy vycházejí právě z potřeby ochrany proti vytrvalým dešťům a ochrany proti teplu a slunci. Tradiční stavební postupy zde vyprodukovaly architektonické formy, které díky civilisačnímu vývoji dnes mizí a jsou nahrazovány architekturou mnohdy cizorodou a importovanou. Jejich pozůstatky lze spočítat na prstech obou rukou. V posledních pěti letech však dochází k fenoménu tzv. Campement Villageois, kdy se právě tyto stavby znovu rekonstruují pro účely ubytování návštěvníků a turistů tak, aby generované příjmy přispívaly přímo příslušným vesnickým komunitám. Turisté až na výjimky do Casamance ale nejezdí z důvodu neoprávněné obavy o svoji bezpečnost.
Domy case á impluvium a case á étages jsou rozprostřeny na relativně malé ploše západně a severně od hlavního města regionu Ziguinchor. Svou inspirativní formou a jednoduchou pragmatickou logikou ochrany proti klimatu si zasluhují odbornou pozornost a podporu. Většina dochovaných příkladů jsou stavby ze druhé poloviny 20. století, některé z nich novostavby projektované francouzskými architekty s respektem k místní stavební kultuře.
Tato fotoreportáž je záznamem mých dvou cest do jižního Senegalu v únoru 2011 a 2012, kde jsem měl možnost stavby navštívit. S podporou francouzského architekta Francoise Joliota, který se v regionu snaží již přes dvacet let v tradičních stavebních postupech projektovat svá díla, jsem se rozhodl nejvýznamnější stavby v Casamance zdokumentovat. Všechny z nich jsou jednoduše dostupné místní dopravou (taxi sept place), na kole, případně tradiční dřevěnou loďkou pirogue. Téměř ve všech se dá pohodlně přespat.

Mapa regionu Basse Casamance – zdroj: Lonely Planet
2 komentáře
skvele!
shmh
| 04.05.12 10:14
Diky a tesim se na dalsi zpravy z Vasich zajimavych cest.
Tradiční stavění
Tomáš Vích
| 11.05.12 10:05
je parádní věc a je v něm spousta inspirace. Tady www.dogon-lobi.ch je pro srovnání architektura z Mali, kde je podnebí sušší.
Přidat nový komentář
Diskusní příspěvky vyjadřují stanoviska čtenářů, která se mohou lišit od stanovisek redakce. Všechny příspěvky musí být schváleny redaktorem dříve než budou zveřejněny.
Redakce archiweb.cz ctí v maximální možné míře svobodu slova, nicméně ve výjimečných případech si vyhrazuje právo smazat nebo opatřit komentářem příspěvek, který se netýká tématu diskuse, porušuje platné zákony ČR nebo dobré jméno portálu, obsahuje vulgarismy nebo má reklamní charakter.