Do Noci kostelů se letos zapojí zhruba 1600 křesťanských staveb

Vložil
ČTK
17.05.2019 08:25
Praha


Praha - Noc kostelů, která se uskuteční 24. května, otevře v České republice přibližně 1600 chrámů a modliteben. Ve srovnání s loňským rokem přibylo zhruba sto kostelů. Připraveno je okolo 7000 programů. Loni bylo po celé České republice zaznamenáno více než půl milionu návštěvnických vstupů, uvedla na dnešní tiskové konferenci za koordinační tým akce Kristina Poláčková.


Noc kostelů je podle výzkumu agentury IBRS, který si nechala vypracovat Česká biskupská konference, mezi lidmi nejvíce reflektovanou církevní akcí.

V Praze a středních Čechách bylo k 15. květnu přihlášeno 347 kostelů. V centru hlavního města v kostele sv. Haštala bude k vidění letos restaurované barokní Brokoffovo sousoší Kalvárie. V Praze 11 vedle kostela sv. Františka z Assisi přistaví dopravní podnik kinobus, kde bude promítán mimo jiné dokument Papež František: Muž, který drží slovo.

Noc kostelů je určena veřejnosti. Nabízí možnost seznámit se s křesťanskými, mnohdy jindy nedostupnými, stavbami. Pro návštěvníky jsou připraveny komentované prohlídky, koncerty, besedy a další program.

Kostely se mohou do akce zapojit prakticky do poslední chvíle. Nejnovější informace o programu i místech, která bude možné letos navštívit, jsou k dispozici na webu nockostelu.cz.

V České republice se první Noc kostelů uskutečnila v roce 2009. Inspirací jí byla Vídeň, kde se akce koná od roku 2005. Akce vznikla náhodou, když o rok dříve nechal kostelník jednoho z vídeňských chrámů při úklidu otevřené dveře. Kolemjdoucí potom se zájmem do kostela vstupovali.
0 komentářů
přidat komentář

Související články