Bzenec zbourá v areálu zámku bývalé sklady a postaví parkoviště

Vložil
ČTK
22.07.2019 08:50

Bzenec - Radnice ve Bzenci na Hodonínsku chce zbourat bývalé sklady v zámeckém areálu a postavit tam asi 40 parkovacích míst. ČTK to řekl starosta Pavel Čejka (KDU-ČSL). Náklady na demolici a vybudování parkoviště budou v milionech korun, jejich přesnou výši ale zatím starosta neví. Zámek je prázdný, město zvažovalo opravu i prodej zámeckých budov.


Demolice by měla začít koncem prázdnin, parkoviště by mělo vzniknout příští rok. "Jsou to bývalé sklady a stáčecí linka. Jsou postavené novodobě a se zámkem nemají nic společného. My chceme prostor otevřít z těmické strany a na uvolněné ploše vybudovat asi 40 parkovacích míst," uvedl Čejka. Sloužit budou návštěvníkům zámeckého parku a blízké restaurace.

Město v areálu zamýšlelo vybudovat vinařsko-turistické centrum. V parku se konají vinařské akce, nedaleko sídlí vinařství. "Požádali jsme si také o podporu v rámci brownfieldů, ale je tam přetlak požadavků, takže nevidím moc reálně, že by někdo přispěl," řekl starosta.

Proto město loni vyhlásilo záměr prodeje zámeckých budov. "Chtěli jsme si ověřit, jestli jsou investoři ochotní do toho vůbec jít. Dostali jsme nějaké nabídky a teď jednáme s Vysokým učením technickým v Brně ohledně ocenění objektů," řekl Čejka. Dodal, že v případě prodeje budov by park a ostatní prostory zůstaly městu.

V místě bzeneckého zámku stávala v minulosti tvrz z 15. století. Počátkem 17. století byla tvrz zbouraná a vznikl renesanční zámek, V 18. století ho čekala demolice a nová stavba zámku ve stylu barokním. V 19. století se objekt do třetice dočkal demolice a výstavby v pseudogotickém slohu. V první polovině 20. století se stal sídlem vinařů, v roce 2002 zámek i s parkem koupilo město Bzenec.
0 komentářů
přidat komentář

Související články