Plzeňští zastupitelé o kašnách na náměstí nerozhodli

Vložil
ČTK
05.10.2006 19:40
Plzeň

Plzeň - Plzeňští zastupitelé měli dnes na svém jednání rozhodnout o tom, zda ve třech rozích plzeňského náměstí vyrostou nové kašny podle návrhů, jež zvítězily v městské architektonické soutěži. Proti stavbě vítězných kašen se ale dříve postavili Plzeňané i někteří místí politici. Nyní stojí na náměstí dřevěný model jedné kašny - Anděla. Zastupitelé ale nakonec rozhodování stáhli z programu jednání - musí se prý ještě posoudit, zda nebude proudící voda na náměstí příliš hlučná. O kašnách tedy rozhodne až nové zastupitelstvo, které vzejde z komunálních voleb.

Architekt Ondřej Císler loni zvítězil ve veřejné soutěži. Zastupitelé ale návrh, který vzbudil rozporuplné reakce, nepřijali. Návrhy pak prodělaly určité změny. Kašny měly původně tvořit až pětimetrové duté hranoly s vodou proudící do nádrží z umělého kamene. Nyní se o něco snížily, budou vyrobeny z bronzu a pak různorodě pozlaceny. S jejich podobou je už spokojena i pracovní skupina, kterou radnice sestavila z architektů, památkářů a zástupců města.
Do soutěže na podobu kašen, které by podle plánů města měly zaplnit tři rohy náměstí, došlo předloni 42 návrhů. Císlerovo řešení bylo podle poroty jednoznačně nejlepší. V kašnách viděli porotci nápadité propojení současnosti s tradicí. Zatímco architekti většinou moderní návrh oceňovali, někteří památkáři byli proti němu, v anketě se výrazně nelíbil ani občanům. Císler i řada odborníků argumentoval tím, že kašny byly přímo vytvořeny na míru náměstí, korespondují s ním, podtrhují ho, ale zároveň nijak nesrážejí zdejší cenné historické stavby.


> Radní Plzně chtějí na náměstí kašny, které vyhrály soutěž [12.1.2006]
0 komentářů
přidat komentář