O stavbě nejvyšší rozhledny na Moravě rozhodne obecní referendum

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
30.04.2014 22:40
Velenov (Blanensko) - Ve Velenově na Blanensku budou eurovolby spojeny s obecním referendem, v němž jeho obyvatelé rozhodnou, zda nad obcí vznikne nejvyšší rozhledna na Moravě. Výstavba 65 metrů vysoké věže, s pracovním názvem Velenka, přijde podle projektu na 20 milionů korun. Obyvatelé obce ale na tento záměr nemají jednotný názor, řekl dnes ČTK starosta Velenova Jan Havelka, který stavbu podporuje.
    "Je na občanech, aby si řekli, jestli ji chtějí či nikoli. O referendum si řekla zhruba třetina z našich 220 obyvatel. Část z nich měla obavy, aby se obec kvůli projektu nezadlužila," uvedl. Aby byl výsledek referenda platný, musí se jej zúčastnit nejméně 30 procent oprávněných voličů, kteří jsou obyvateli obce. Volby, ve Velenově spojené s referendem, se konají 23. a 24. května.
    Stavba věže, z níž by byla za hezkého počasí vidět 140 kilometrů vzdálená Vídeň, by měla přijít na 20 milionů korun. Radnice má 15 milionů z prodeje obecního lesa. Zbytek peněz chce získat z dotací. Patrně by žádala o příspěvky z EU.
    Záměr vznikl poté, co Velenov prodal lesy, které měl ve Středomoravském lesním družstvu Niva. Učinil tak, protože hrozilo, že se většinovým podílníkem v něm stane soukromá firma, a obec tak bude mít omezenou možnost o družstvu spolurozhodovat.
    Z prodeje lesů získal obecní úřad téměř 15 milionů korun. Ročně mu přitom vynášely 140.000 korun. Cílem Velenova po prodeji bylo investovat získané peníze, aby přinášely zisk.
    Zastupitelé se rozhodli pro stavbu rozhledny. Počítají s tím, že by ji ročně mohlo navštívit 10.000 turistů, což znamená při vstupném 20 korun roční příjem 200.000 korun. Velenov leží v regionu, do něhož každou sezonu míří 20.000 turistů. Nedaleký Moravský kras jich ročně přivítá kolem 400.000.
    Součástí rozhledny má být restaurace, která by přinesla další zisk. Obec v okolí zamýšlené stavby vlastní sedm hektarů lesa.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Vojenská věž ?
Miroslav Strnad
09.05.14 10:00
zobrazit všechny komentáře

Související články