Kanceláře s panoramatickými výhledy

01.11.2021 18:55
Material & Technology s.r.o. – M&T

Nejvyšší patro administrativní budovy Rozmarýn skýtá úžasný výhled na brněnská panoramata. A právě tento charakteristický rys určil koncepci soukromých kancelářských prostor, jimž dominují velké prosklené plochy poskytující interiéru dostatek přirozeného světla a vzdušnosti.

Budova Rozmarýn, která se nachází v centru Brna u Moravského náměstí, dříve sloužila jako parkovný dům. S její přeměnou na multifunkční objekt muselo samozřejmě dojít i k úpravám vnitřních dispozic. Designový koncept nových kancelářských prostor společnosti Kreston A&CE Group, která sídlí v nejvyšším patře, navrhnul architektonický ateliér KOGAA. „Zadáním investora bylo navrhnout prostor korespondující s pracovním tokem společnosti. Prostor měl zůstat otevřený, ale zároveň měl dokázat zachovat soukromí – byl zde kladen důraz zejména na vysokou zvukovou izolaci pro uchování důležitých interních informací,“ říká architekta Alexandra Georgescu z architektonického studia KOGAA, která se na návrhu podílela, a zároveň potvrzuje, že při návrhu pracovních prostor sehrál důležitou roli právě fascinující výhled na město: „Každý prostor navrhujeme v závislosti na jeho přirozeném nastavení. V tomto případě, vzhledem k umístění v nejvyšším patře budovy, jsou výhledy nejdůležitějším prvkem a staly se hlavní inspirací pro návrh kanceláří. Prostoru jsme se snažili zachovat maximální vzdušnost a přirozené denní světlo.“

Vzdušný interiér s industriálními prvky

Vstup do kancelářských prostor je uveden recepcí a za ní situovanými dvěma menšími prosklenými zasedacími místnostmi. Zázemí s šatnou, archivem a sdíleným kuchyňským koutem a jídelnou odděluje od hlavního vstupního prostoru kovová klec, která plní účel částečného vizuálního předělu. Vršek kovových zástěn zdobí živé rostliny se samozavlažovacím systémem. Uvítací prostor pak doplňuje formální velká zasedací místnost a menší prostory pro neformální jednání a brainstorming. Pracovní plocha obklopující jádro budovy je členěna dvojitými skleněnými příčkami a systémy dřevěných úložných stěn částečně vytvářejícími soukromí. Další úložné prostory jsou tvořeny speciálním systémem z dílny Top Office, kdy jsou jednotlivé skříně skládány na sebe, nebo zavěšeny, což společně se stoly na drátěném podnoží podporuje záměr architektů vytvořit vzdušné prostředí. „V celém interiéru se prolíná kombinace základních materiálů – sklo, dřevo, kov a beton. Pokud bylo možné, vše zůstalo ve své holé, syrové podobě. Pozornost i výdaje byly věnovány spíše praktickému využití prostorů, než na dekorativní povrchy,“ popisuje architekta Georgescu. Její slova potvrzuje skutečnost, že v chodbách a dalších společných prostorech byl zanechán otevřený pohled na rozvody vzduchotechniky a kabeláží.

Pro dokonalé sjednocení

Prostory kanceláří jsou vybavené dveřmi materiálově i vzhledově korespondujícími s ostatními interiérovými prvky. Pro dřevěná i celoskleněná dveřní křídla pak architekti zvolili kování z dílny českého výrobce M&T. „Naším záměrem bylo, aby kování svým tvarem i vzhledem odpovídalo designu celého prostoru kanceláří. Volba proto padla na kliky MINIMAL a MAXIMAL od M&T, které se nejlépe hodily k přímým liniím interiéru,“ říká architekta Alexandra Georgescu. „Pro tento projekt byly zvoleny různé prvky z řad kování MINIMAL a MAXIMAL, které vycházejí ze stejného konceptu a mají téměř shodný design. Odlišuje je schopnost kování MAXIMAL nést ve své pohledové ploše výplň z nejrůznějších materiálů,“ říká Roman Ulich, hlavní designér společnosti M&T, jediného českého výrobce designového dveřního a okenního kování, a dodává: „Předností obou řad je, že se jedná o ucelené kolekce, ve kterých lze najít ve stejném designu a mnoha barevných provedeních produkty pro všechny typy dveří – jak madla a mušle pro posuvné dveře, tak i kliky pro otočné dřevěné i celoskleněné dveře. A to bylo pro tyto kancelářské prostory stěžejní.“

Celý koncept kanceláří Kreston A&CE Group doplňuje terasa o rozloze 300 m², která ještě umocňuje dojem z panoramatických brněnských výhledů. Pracovníkům skýtá venkovní BBQ zónu, různé konferenční a relaxační prostory i zahradu. „Vynikající spolupráce a komunikace s klientem a nejlepšími odborníky ve svých oborech přinesla úspěšný projekt,“ uzavírá spokojeně architekta Georgescu z architektonického ateliéru KOGAA.

Technické údaje:

Rok realizace: 2017
Užitná plocha: 600 m² + 300 m² terasa
Klient: Kreston A&CE Group
Architekti: architektonický ateliér KOGAA, www.kogaa.eu, team: Tomáš Kozelský, Alexandra Georgescu, Viktor Odstrčilík, Dorian Beydon, Mirka Šešulková
Dodavatelé:
Duro Design – kovové opláštění