Harmonický dialog původního s novým v severní Itálii

Soukromá rezidence v severní Itálii, jedna z prvních realizací s posuvným systémem Schüco ASS 77 PD.HI

02.05.2016 15:00
Schüco CZ s.r.o.

Sjednocení namísto kontrastu – takto přistoupil architekt Rocco Borromini k projektu soukromého rodinného domu, zasazeného do terasovitého pozemku na severu Itálie. Pro nový objekt, postavený v těsném sousedství původní zástavby, je hned při prvním pohledu charakteristický přírodní kámen a velkoformátové prosklení, které vytváří vysoce komfortní bydlení v prosvětleném interiéru. Parametrické stěny ze systému Schüco ASS 77 PD.HI, integrované na obou poschodích jižní fasády, z pohodlí domova nerušeně zpřístupňují mimořádnou okolní krajinu. Jedná se o jeden z prvních projektů, kde byl tento několikanásobně oceněný automatizovaný posuvný systém Schüco nainstalován.

Foto: Andrea Puliogotto
Uprostřed klasické terasovité krajiny v kopcovité oblasti severní Itálie, protkané vinicemi, stojí vedle sebe dva stavební objekty, starý a nový. Navzdory zcela odlišným architektonickým stylům vyzařují díky chytrému nápadu italského architekta neobyčejnou, zvláštní podobu harmonie. Autor Rocco Borromini byl klientem pověřen navrhnout oddělený rodinný dům, který harmonicky rozšíří zástavbu v tradičním severoitalském stylu. Nové s původním se mu podařilo sblížit volbou podobného rozsahu stavby, terasovitým uspořádáním a použitím přírodního kamene na fasádě. S odkazem na ohraničení pozemku kamenným zdivem, typickým pro daný region, vytvářejí zdánlivě nesourodé budovy jeden celek a i z historického pohledu nenápadně zapadají do širšího architektonického a přírodního prostředí.

Bydlení v terasách z kamene
Jednotlivá podlaží budovy vyřešil architekt jako tři kamenné terasy, které působí, jakoby byly vtisknuty do skály. Objekt nenásilně zapadá do okolního svahu, porostlého zelení. Přízemí domu slouží jako garáž a skladovací, technické prostory. Přírodní dřevěná vrata, obklad z kamene a zeleň na střeše pomáhají tuto zcela funkční sekci integrovat do okolí. První patro s orientací na jih reprezentuje hlavní obytnou část, nachází se zde kuchyň s jídelnou a obývací pokoj s výhledem do zahrady. Kaskádovitě zasazené druhé poschodí poskytuje další obytný prostor se samostatným vchodem, nechybí zde šatna, ložnice ani relaxační zóna.

Foto Andrea Puliogotto

Výhledy do údolí
Transparentnost, přímý dopad světla i nerušené výhledy na obou patrech umocnila instalace posuvného dveřního sytému Schüco ASS 77 PD.HI.  Zkratka „PD“ neboli „Panorama Design“ v názvu systému je zde více než na místě, velkoryse dimenzovaná pevná a posuvná křídla (8,77 m x 2,68 m v 1. patře a 7,09 m x 2,76 m ve 2. patře) vytvářejí opravdu nerušené širokoúhlé rozhledy. V průběhu celého roku se tak měnící se okolní příroda v podstatě stává součástí vybavení bytu. Pokud se za hezkého počasí ještě otevře přibližně čtyřmetrové posuvné křídlo, hranice mezi vnitřkem a vnějším prostředím je překonána zcela. Při zavřeném stavu panoramatické prosklení vertikálně přerušuje jediný úzký profil o pohledové šířce pouhých 30 mm. Stisknutím tlačítka se bezbariérové posuvné křídlo s elektrickým motorem naprosto bezhlučně posune před pevné zasklení. Uživatelský komfort zajišťuje kompletně skrytý pohonný systém Schüco e-slide, který v daném případě může být dokonce ovládán přes iPhone či iPad. Posuvné jednotky byly navíc opatřeny alarmem a napojeny na automatizované řízení rodinného domu. Za unikátní kombinaci designu, komfortního užívání a funkčnosti získal posuvný systém Schüco ASS 77 PD.HI v roce 2012 prestižní ceny GOLD iF product design award a „best of the best“ red dot design award.

Provedení se potkává s očekáváním
K rozhodnutí pro posuvný systém Schüco přiměla stavitele řada funkčních a estetických požadavků. Maximální průhlednost, štíhlé profily, rámy skryté ve stavení konstrukci a optická neutralita profilu ASS 77 PD.HI byly ideálním předpokladem pro zajištění naprosto nerušeného výhledu, neomezeného přísunu přirozeného denního světla a harmonického dialogu s dalšími stavebními prvky objektu. Kromě toho se s posuvným celkem velmi jednoduše manipuluje. Orientace na jih si vyžádala dodatečné opatření na ochranu proti slunečním paprskům i možnost diskrétního zastínění. Zvolena byla kombinace elektricky řízeného vnějšího zastínění a protisluneční ochrany skla, která snižuje průnik infračerveného záření.

Foto Andrea Puliogotto

Integrace s citem
Skleněné plochy neutrálního vzhledu a světlý přírodní kámen, dva charakteristické prvky novostavby, vedly ve spojení s terasovitým uspořádáním jednotlivých podlaží k velmi citlivému zasazení do svahu. Stejný úspěch slaví nenásilná souhra s původní zástavbou, což bylo velkým přáním majitele. Oba objekty tak ve dne i v noci, jsou-li interiéry rozsvíceny, působí jako jeden harmonický celek.

Detaily projektu:

Rodinný dům v severní Itálii

Architekt: Rocco Borromini, Sondrio (Itálie)
Zpracovatel: Mulattieri s.r.l.
Dokončení: březen 2013

Použité systémy:

• Tepelně izolovaný posuvný systém Schüco ASS 77 PD.HI s kolejnicemi zapuštěnými v podlaze, rámy skrytými ve stavební konstrukci, velkoformátovým celistvým zasklením a tichým elektronickým pohonem e-slide, skrytě integrovaným ve vnějším rámu
  • Okenní systém Schüco AWS 65.SI
  • Vchodové dveře ze systému Schüco ADS 65.HD.SI
  • Fasádní systém Schüco FW 60
  • Protisluneční izolační zasklení s vnější vrstvou z VSG bezpečnostního skla (RC 2)

Další specifikace k systému Schüco ASS 77 PD