Estonské letiště zdobí fasáda z Cor-Tenu

19.06.2019 17:00
Ruukki CZ s.r.o.

Estonsko

Tallinn

Říká se, že první dojem je klíčem k úspěchu. A jestli to někde pochopili opravdu dobře, pak je to na letišti v estonském Tallinnu. Ročně do této země přicestují přes 3 miliony lidí. A to, že jedou poznávat opravdu výjimečnou krajinu, vytuší už chvíli po přistání. Podívejte se na novou fasádu, kterou společnost Ruukki dodala pro tallinnskou parkovací budovu u místního letiště.

Z hlediska počtu obyvatel se jedná o 157. nejmenší zemi na světě. Přesto Estonsko vyniká v mnoha ohledech. Vánoční stromek se poprvé objevil právě tady, 50 % země je pokryto lesy a krajina i díky tomu patří k zemím s nejčistším ovzduším na světě. Také samotné hlavní město je jedinečnou kombinací moderní evropské metropole s historickým jádrem. Proto je důležité, aby každá nová nebo rekonstruovaná budova působila nadčasově, ale zároveň nenarušovala celkovou atmosféru města.

Dokonalým příkladem je i nová fasáda parkovací budovy přímo u letiště. Kvůli rostoucímu počtu cestujících a potřebě nových míst pro auta byl na tallinnském letišti vybudován parkovací dům pro více než 1200 vozidel. A díky perforovaným lamelám Cor-Ten od společnosti Ruukki vám stavba jen tak neunikne. "Jde o místo, které je hodně na očích. Proto bylo potřeba projektu věnovat více úsilí a vytvořit vzdušnou, moderní a atraktivní budovu," říká manažerka komunikace na tallinnském letišti Margot Holts. Díky cor-tenové fasádě od Ruukki se to podařilo.

Bezúdržbový materiál, který stárne do krásy

Cor-Ten je materiál mnoha podob. Jedná se o téměř čistou ocel s malým množstvím příměsí. Na svém povrchu přirozeně vytváří patinu, která je zprvu červenohnědá a postupně tmavne. Každý den si tak můžete vychutnávat nové odstíny nejen fasády, ale i jakéhokoliv dalšího produktu, pro který si Cor-Ten vyberete.

Tento univerzální materiál najde svoje využití v zahradách, interiérech i na nejrůznějších doplňcích. "S Cor-Tenem, který byl pro budovu zvolený, jsme velmi spokojení. Dodává budově elegantní a moderní nádech. Na vzhled parkovacího domu máme pozitivní ohlasy," poznamenává Margot Holts.

Svěřte se do rukou profesionálů na fasády

Společnost Ruukki patří k předním odborníkům na fasády a fasádní systémy v Evropě. Má zkušenosti nejen s Cor-Tenem, ale také s jinými materiály jako je titanzinek, hliník, měď, mosaz, bronz či sklo. Anebo perforací, díky které je možné na fasádě vytvořit téměř jakýkoliv motiv. Proto se na ně neváhejte obrátit, ať už jste ve fázi plánování nebo například potřebujete rychle změnit dodavatele. "Se společností Ruukki jsme spokojení. Společně byly vytvořeny plány, na jejichž základě jsme postavili řešení. Ceníme si i toho, že dodání bylo opravdu rychlé," hodnotí manažer projektu Marko Pikk z firmy KMG Inseneriehituse.