Zlínský kraj dá sedm milionů na další opravy hradu v Malenovicích

Publisher
ČTK
10.12.2018 15:55
Czech Republic

Prague


Zlín - Zlínský kraj dá sedm milionů korun na pokračující opravy hradu ve Zlíně-Malenovicích. Novinářům to dnes řekl hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Hrad byl kvůli opravám zavřený již od podzimu 2016 do letošního června. Objekt spravuje Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, které je krajskou příspěvkovou organizací.


"V rámci schváleného investičního záměru bude v předhradí provedena kompletní výměna šindelové krytiny a spojovacího mostu, oprava komínu a renovace schodiště. Na hradě samotném budou opravena a vyměněna poškozená okna a vyměněno osvětlení v celkem šesti místnostech," uvedl Čunek. V příštím roce se bude projekt připravovat, stavební práce jsou naplánované od dubna do prosince roku 2020.

Při předchozí rekonstrukci se řešila narušená statika hradu, příčné i podélné zpevnění objektu ocelovými lany, odvodnění nádvoří i oprava fasády. Zlínský kraj dal muzeu na opravu hradu 21 milionů.

Hrad založil pravděpodobně moravský markrabě Jan Jindřich, mladší bratr Karla IV, po roce 1360. V dalších staletích byly na hradě provedeny gotické a renesanční přestavby. Současnou podobu Malenovice získaly barokními úpravami za majitelů Liechtensteinů-Kastelkornů.
0 comments
add comment

Related articles