Žatecké divadlo by mohlo podstoupit rozsáhlou rekonstrukci

Publisher
ČTK
22.03.2019 08:05
Czech Republic

Žatec

Ondřej Tuček


Žatec - Žatecké divadlo by mohlo podstoupit rozsáhlou rekonstrukci, která by v historické budově znovu odhalila některé cenné prvky, zakryté nešetrným zásahem z 60. let minulého století. Novodobá přístavba z tohoto období by podle nejnovější studie měla být stržena a nahrazena moderní budovou. Studii dnes poprvé žateckým zastupitelům představil její autor, architekt Ondřej Tuček. O tom, zda bude příprava rekonstrukce divadla pokračovat, rozhodne ale město až později.


"Některé cenné prvky při zásazích na historické budově postupem času zmizely. Nástěnné malby jsou skryty pod vrstvou nátěrů, jsou ale restaurovatelné. Historickou část divadla bychom chtěli rekonstruovat velice šetrným, památkářským způsobem. Chtěli bychom jí vrátit její původní podobu," popsal Tuček. Nejstarší budova žateckého městského divadla oslaví letos 170 let, patří k nejcennějším památkám v Žatci.

Zcela jiný osud by naopak čekal nejmladší přístavbu, která vznikla při poslední rekonstrukci divadla mezi lety 1960 a 1969. Podle studie by tato část divadla měla být odstraněna a nahrazena novostavbou, která bude lépe přizpůsobena prostoru, ve kterém divadlo stojí. "Nová budova by lépe řešila provozní věci, jako je například bezbariérový přístup do divadla, šatnové i sociální zázemí, zajištění servisních prostor i vytvoření důstojné kavárny," popsal Tuček. Její okolí by mělo současně být upraveno tak, aby bylo možné divadlo lépe zásobovat a zajet k němu i většími auty.

Úpravy by se podle Tučkovy studie měly týkat také budovy s číslem popisným 30, kterou nyní divadlo částečně využívá pro skladové prostory. V jejím přízemí by měly vzniknout kanceláře, byty v horní části budovy by místo pro nájemníky město využívalo k ubytování například herců či dalších účinkujících při sezonních akcích. Při rekonstrukci by mohla být otevřena i nyní nepřístupná zahrada na hradbách. Podle ředitele divadla Martina Veselého by se rekonstrukcí divadla mohly snížit i jeho provozní náklady.

Město by nyní mělo rozhodnout, zda nechá zpracovat projektovou dokumentaci, nebo bude případně čekat na možnost využití dotačního titulu. Podle studie by bylo možné rekonstrukci udělat i postupně, v několika etapách.
0 comments
add comment