Vysoké Mýto vybralo návrh na novou smuteční síň

Vysoké Mýto - Vysoké Mýto vybralo návrh na novou smuteční síň. Podle architektonické studie ateliéru Projektil architekti vznikne na místě současné síně u hřbitova, která je předimenzovaná a není v dobrém stavu. Začala se stavět ještě před rokem 1989 v akci Z, tedy pomocí brigád obyvatel. Pro nedostatek peněz ale byly práce v poměrně vysokém stupni rozestavěnosti přerušeny. Dokončena byla v polovině 90. let minulého století, řekl dnes novinářům starosta František Jiraský (Nestraníci).


"Budova trpí statickými problémy, část je postavena na navážce a část na rostlé zemině. Soustavně se trhá obvodové zdivo a jsou problémy v nosných konstrukcích," uvedl Jiraský. Objekt byl kdysi navržen i jako zázemí pro komunální služby a v suterénu byly i sklady, dílna a šatny. Prostorově je předimenzovaný a nedá se ani vytopit.

Architekt Roman Brychta z atelieru Projektil architekti navrhl novou bílou kruhovou síň s proskleným stropem a vnitřními stěnami, jejíž válec je zasazen do nižšího čtvercového zastřešení pro smuteční setkání. Do budovy se bude přicházet třešňovým hájem, který nechá město vysadit.

V příštím roce nechá radnice připravit projektovou dokumentaci a požádá o stavební povolení. V roce 2021 začne demolice staré smuteční síně, nová by měla být dokončena o rok později. Náklady chce město limitovat 40 miliony korun, k tomu přibudou další za stržení původní budovy. Vše zaplatí Mýto z vlastního rozpočtu.

Po dobu stavby radnice dohodla smuteční obřady v prostorách křesťanských církví ve městě. Novou síň bude Mýto pronajímat na rozloučení se zemřelými jednotlivým pohřebním službám. Dosud ji měla dlouhodobě pronajatou místní pohřební služba.
0 comments
add comment

Related articles