V Praze 12 začala stavba nové radnice, dokončena bude v r. 2020

Publisher
ČTK
14.06.2019 15:50
Czech Republic

Prague

Praha - V Praze 12 začaly práce na výstavbě nové radnice, která bude stát mezi ulicemi Písková a Generála Šišky. Společnosti Geosan Group, která je zhotovitelem stavby, tento týden zahájila demolici původních objektů, likvidaci odpadů a přeložky inženýrských sítí, řekla ČTK mluvčí firmy Vlasta Končelová. Cena stavby by neměla překročit 550 milionů korun, magistrát poskytl na stavbu městské části bezúročnou půjčku 250 milionů korun. Stavba by měla být hotova na konci roku 2020.


Od července do září bude firma hloubit stavební jámy, provádět zemní práce a hlubinné založení objektu. To může omezit obyvatele v okolí stavby, uvedla Končelová. Firma i městská část místní informovaly a omluvily se za hluk.

Architektonický projekt radnice vychází z historie Modřan a tři budovy mají připomínat kostky cukru. Cukrovar stál v Praze 12 od roku 1861 do roku 2005. Nová radnice bude bezbariérová, její součástí budou kavárna, restaurace, počítá se i s několika obchody. Dále tu vznikne multifunkční sál pro zasedání zastupitelstva i kulturní akce. Z nové obřadní síně bude možné vystoupit na střešní terasu.

Úřady radnice nyní fungují v sedmi budovách, které jsou ve špatném technickém stavu a jejich chod je neúsporný. Podle ekonomické analýzy, kterou si radnice nechala vypracovat, by roční náklady nové stavby měly vyjít zhruba na osm milionů korun.

Historická radnice starých Modřan byla zbourána v 80. letech. V roce 2007 vedení městské části navrhovalo pro své potřeby využít budovu Prioru na Sofijském náměstí. Tato varianta by podle odhadů stála 340 až 390 milionů korun. Praha 12 si poté nechala vypracovat analýzu, která ukázala, že nejvýhodnějším místem pro stavbu nové radnice jsou pozemky mezi ulicemi Písková a Generála Šišky.
0 comments
add comment

Related articles