V paláci Jalta v Brně končí rekonstrukce za 120 milionů

Publisher
ČTK
18.01.2019 17:50
Czech Republic

Brno

Brno - Po téměř dvou desetiletích se letos v dubnu znovu pro veřejnost otevře funkcionalistický palác Jalta na brněnském Dominikánském náměstí. V současnosti v prostorách dělníci dokončují rekonstrukci, která investory přišla na přibližně 120 milionů korun. Dalších 110 milionů zaplatili městu v roce 2016 jako kupní cenu. ČTK dnes prostory navštívila spolu s jejich majitelem Richardem Salibou.


"I když Jalta oficiálně památkou není, v kupní smlouvě bylo výslovně zaneseno, že na rekonstrukci musíme mít povolení památkářů. Často jsme s nimi konzultovali a byla to výborná spolupráce," konstatoval Saliba.

S opravami podobných nemovitostí má zkušenosti. Podle vlastních slov v centru města rekonstruoval dvacítku domů, mimo jiné Palác Padowetz na rohu Masarykovy ulice a ulice Bašty, vlastní také hotel Grand v Nádražní ulici.

Dobrou zprávou pro investory bylo to, že ač některé starší posudky hodnotily stav Jalty jako velmi špatný, ukázalo se, že situace tak hrozná není. "Nechali jsme si udělat rentgenové snímání veškerých profilů, což nám pomohlo lépe určit, jaké je potřeba statického zajištění nemovitosti. Následně bylo potřeba vyměnit okna, opravit veškeré rozvody, zpevnit podlahy, vyměnit výtahy, udělat novou fasádu," vyjmenoval Saliba, co všechno se s Jaltou dělo.

Kuriozitou jsou u paláce Jalta jeho okna - ač ze strany do ulice je jejich styl jednotný, díky stavebním úpravám v průběhu let je na budově 18 různých rozměrů oken. Investor nechal všechna kastlová dřevěná okna vyrobit znovu na míru, i když ani památkáři neměli problém s tím, že by se otvory pro okna upravily tak, aby měly jednotný tvar.

Od koupě po otevření po náročné rekonstrukci uplyne jen něco málo přes dva roky. "Podařilo se to takto rychle díky stovkám hodin konzultací s odborníky ještě před odevzdáním podkladů na stavební a jiné úřady, ale i tím, že se nás ještě netýkala novela stavebního zákona, která postup zkomplikovala. Je to dobře vidět ve srovnání s palácem Typos, který jeho majitel koupil o půl roku později a dosud nemá stavební rozhodnutí," uvedl právní zástupce investorů Zdeněk Joukl.

I když do oficiálního otevření zbývají ještě tři měsíce, všech 8000 m² nájemní plochy je pronajato. "Sídlí tady rakouský honorární konzul, právnické kanceláře, architekti i americká střední škola. Nájemníci měli možnost do určité míry ovlivnit prostory, v nichž budou," dodal Saliba.

Veřejnost si bude od 1. dubna moci projít i prostory kdysi oblíbené pasáže. Sídlit v ní bude restaurace, prodejna italské módy, salon krásy i galerie. "Pravděpodobně o něco později se otevře i kinokabaret, který znovu otevře někdejší kinosál. Jeho provozovatel ale nechce zatím podrobnosti prozrazovat," uvedl Saliba.

Palác Jalta byl postaven v roce 1929 a patří k nejstarším funkcionalistickým stavbám v Brně. Po roce 1989 ale prostor měnil majitele, až se kolem roku 2000 uzavřel úplně a postupně chátral. V roce 2006 budovu získalo výměnou za několik nemovitostí město Brno, ale rekonstrukce byla nad jeho možnosti. Od města dům na konci roku 2016 koupil Richard Saliba s Darinou Ryglovou.
0 comments
add comment

Related articles