V České Lípě chystají rekonstrukci vstupu Kulturního domu Crystal


Česká Lípa - Rekonstrukci vstupu do Kulturního domu Crystal připravují v České Lípě. Práce musejí být hotové ještě před uzavřením Jiráskova divadla, které čeká rozsáhlá obnova. Zpracování projektu zadala radnice týmu architektů vedenému Jiřím Suchomelem, jenž stál před lety i v čele týmu, který moderní stavbu navrhnul. ČTK o tom dnes informovala mluvčí městského úřadu Kristýna Kňákal Brožová.


Projekt modernizace vstupu téměř 30 let staré multifunkční budovy by měl být podle mluvčí připraven na začátku příštího roku. Spolu se Suchomelem na něm budou pracovat také Jiří Janďourek a Jana Medlíková, jde tedy o stejný tým, který loni zpracoval architektonickou studii celkové rekonstrukce budovy. Modernizace vstupu by měla podle odhadů přijít zhruba na deset milionů korun. Crystal bude mít nové vstupní dveře, rekonstrukce čeká zádveří, pokladnu i sociální zařízení včetně rozvodů v přízemí kulturního domu a také prostor před vstupem.

Multifunkční budova Crystalu doplňuje a uzavírá zahradu českolipského muzea. Je zapuštěna do terénu a šikmá jižní fasáda funguje jako vzduchový kolektor sluneční energie, částečné zapuštění do země, dobré tepelně izolační provedení a možnost akumulace tepla v podloží budovy tvoří celkový koncept energetické úspornosti. Projekt začal v roce 1975, kulturní dům byl otevřen až v prosinci 1990. Kromě dvou hlavních sálů a foyer je v budově kino, restaurace, baletní sál a galerie.

"Rekonstrukce vstupu bude mít zcela jistě vliv na celkový vzhled budovy, navíc je nutné, aby proběhla v souladu s architektonickou studií. Proto jsme oslovili tento tým architektů, aby projektovou dokumentaci zpracoval. Architekti souhlasili, a navíc dokumentaci zpracují v krátkém termínu a za cenu, která odpovídá ceně obvyklé," řekla starostka Jitka Volfová. Vstup už podle ní obnovu nutně potřebuje. "Kromě toho, že je celý prostor vstupu ve špatném technickém stavu, ani na návštěvníky nepůsobí příliš dobře. Ale to se snad brzy změní," dodala starostka.
0 comments
add comment

Related articles