V Bystřici p.H. bude pokračovat oprava východního křídla zámku

Publisher
ČTK
05.04.2020 20:25
Czech Republic

Bystřice pod Hostýnem

Bystřice pod Hostýnem - Bystřice pod Hostýnem na Kroměřížsku bude letos pokračovat v opravách vnitřních prostor východního křídla zámku, které napadla dřevomorka. Práce by měly začít v červnu, potrvají do listopadu. Město má na ně v rozpočtu vyčleněno 1,5 milionu korun, z toho 700.000 korun zřejmě poryje dotace od ministerstva kultury, řekl ČTK starosta Zdeněk Pánek (nezávislý, zvolen za STAN).


Práce na sanaci dřevomorky ve východním křídle zámku začaly loni, rozvržené jsou do pěti let. Celkové odhadované náklady jsou osm milionů korun. Letos budou řemeslníci pracovat na podkroví a stropech třetího nadzemního podlaží, tedy v místech, kde se kvůli dřevěným prvkům napadeným dřevokaznou houbou pohybovali už v roce 2019. "Děláme to, co není vidět, ale je nezbytně nutné pro záchranu zámku," uvedl starosta.

Radnice už čtvrtým rokem zajišťuje také obnovu dochovaných dřevěných prvků ve výstavních prostorách severního křídla hlavní zámecké budovy. "Jedná se o restaurování obkladů, dveří a parket," řekl Pánek.

Město s více než 8000 obyvateli zámek postupně rekonstruuje od roku 1991, kdy ho získalo do svého vlastnictví. Památku využívá k pořádání výstav, koncertů nebo svatebních obřadů. V historické budově sídlí část městského úřadu, ale také muzeum, informační centrum a městská policie.

Podle dochovaných písemností byl zámek postaven v první polovině 15. století pány z Tvorkova. Je ojedinělou ukázkou postupné modernizace panských sídel. Zatímco jiní svá sídla přestavovali, v Bystřici byly staré budovy ponechány a k nim se postupně přistavovaly nové, které lépe odpovídaly požadavkům na pohodlnější bydlení.

Posledními šlechtickými vlastníky byli Loudonové, potomci slavného rakouského vojevůdce. V době hospodářské krize ve 30. letech 20. století se poslední člen rodu Ernst Gideon Loudon dostal do těžkých finančních potíží a byl nucen zámek prodat. V letech 1935 až 1990 zde sídlila armáda.
0 comments
add comment

Related articles