V Brně-Líšni vyroste za 70 milionů kostel s trojúhelníkovou lodí

Source
Jan Tomandl
Publisher
ČTK
14.08.2019 14:10
Czech Republic

Brno

Líšeň

ATELIER SOUKUP OPL ŠVEHLA s.r.o.

Brno - Nový kostel v Brně-Líšni bude mít trojúhelníkovou loď, hlavním motivem výzdoby se stanou skleněné plamínky nad presbytářem. Architektonickou soutěž vyhrál návrh týmu kolem Jana Soukupa z Plzně. Biskupství brněnské dnes plány představilo novinářům. Stavba odhadem za 70 milionů korun by mohla začít už příští rok.

S kostelem pro sídliště s 25.000 obyvateli počítá katolická církev dlouhodobě. Parcelu při Horníkově ulici získala před lety od rodiny Belcredi. V sousedství vyrostlo salesiánské středisko, kam chodí do kroužků stovky dětí, mše se konají v tělocvičně pod horolezeckou stěnou.

"Nedávno jsem tam měl na bohoslužbě odhadem asi 300 věřících, většina jsou mladé rodiny s dětmi, atmosféra je tam živá, potenciál velký," řekl ČTK biskupský delegát pro přípravu kostela Pavel Kafka. Po dostavbě chrámu vznikne patrně nová farnost. Nyní sídliště spadá ke Staré Líšni.

Architekt Soukup při návrhu kostela usiloval o jednoduchost, záleželo mu na tom, aby vnitřní prostor byl světlý a působil otevřeně. "Spousta kostelů mě jaksi vyrušuje tím, co všechno chce napovídat," uvedl Soukup.

Při pohledu zvnějšku bude část chrámové lodi vystupovat nad terén, jakoby "vyplouvat" směrem k městu. Zvony nebudou na věži, ale ve stěně lodi. Jejich zvuk se tak ponese do údolí k Brnu a nebude příliš rušit v nejbližších panelácích.

Církev kostel zasvětí Duchu svatému, což inspirovalo spoluautora výtvarného návrhu interiéru Karla Rechlíka. Motiv skleněných plamínků čerpá přímo z bible. Ve Skutcích apoštolských se píše: "A ukázaly se jim jakoby ohnivé jazyky, rozdělily se a na každém z nich spočinul jeden." Plamínky-jazyky vzniknou vitrážovou technikou z litého skla. "Měly by tam být zavěšené na neviditelných závěsech a jakoby se snášet dolů," popsal Rechlík.

Věřícím se podařilo zatím shromáždit asi polovinu potřebné částky. "Je to posbíráno z darů farníků i věřících z celé ČR," uvedl Kafka. Zda stavba skutečně začne příští rok, záleží hlavně na rychlosti územního řízení. V první etapě vznikne kostel, v druhé fara se společenským sálem.

Stavba je podle Soukupa zasazená do míst bez urbanistického řešení. "Chtěli jsme, aby kostel byl středobodem, vytvořil tvář sídliště. Je sice veliké, ale kostel je na místě, které může ten veliký prostor ovládnout," doplnil architekt.

Na jiném brněnském sídlišti Lesná momentálně vzniká další moderní chrám zasvěcený blahoslavené Marii Restitutě. Po roce 1989 vyrostlo v brněnské diecézi 13 nových kostelů a čtyři desítky kaplí, navíc ještě klášter klarisek v Soběšicích a tři duchovní centra.
1 comment
add comment
Subject
Author
Date
další ztracená příležitost v dobré víře ?
nevěřící Tomáš
17.08.19 10:22
show all comments

Related articles