Šlechtovu restauraci v Praze bude provozovat Vinohradský pivovar

Publisher
ČTK
14.08.2019 08:10
Czech Republic

Prague


Praha – Rekonstruovanou Šlechtovu restauraci ve Stromovce bude provozovat Vinohradský pivovar. Vybral ho jako nejvhodnějšího kandidáta magistrát spolu s budoucím správcem objektu městskou společností Obecní dům. Vinohradský pivovar bude mít za úkol zajistit na místě nejen kvalitní občerstvení, ale prostory původně barokního letohrádku oživit také kulturními akcemi. Na dnešní prohlídce Šlechtovy restaurace to novinářům řekli zástupci města. Místo bude zprovozňováno postupně, od příští letní sezony by měla fungovat minimálně venkovní část, řekla radní Hana Třeštíková (Praha Sobě).


Původním termínem ukončení oprav Šlechtovy restaurace byl letošní duben. Zástupci magistrátu letos v březnu uvedli, že práce na stavební části by měly skončit k 31. prosinci letošního roku.

K výběru provozovatele bylo osloveno deset firem a šest na nabídku reagovalo, uvedl dnes předseda představenstva společnosti Obecní dům Vlastimil Ježek.

"Chceme, aby se Šlechtova restaurace stala vyhledávaným cílem, nejen zastávkou na výletě," uvedl jeden ze spolumajitelů Vinohradského pivovaru Jan Korselt. Doplnil, že neplánují provoz založit na čepovaném pivu, ale nabídnou například i kávu a vařit budou tradiční česká jídla.

Návštěvníky chtějí nalákat také na kulturní program. V plánu jsou divadelní i koncertní představení. Možná je spolupráce s hudebním festivalem Metronome, který se koná na holešovickém výstavišti, řekl Korselt s tím, že velmi dobré vztahy mají také s Akademií výtvarných umění, která sídlí nedaleko.

Do konce roku musí Praha uzavřít s Obecním domem smlouvu. Zatím není jasné, jaké bude nájemné ani doba trvání pronájmu. Podle Ježka by však mohla smlouva být na dobu neurčitou.

Vinohradský pivovar bude pravděpodobně platit nájemné z obratu, kdy bude stanovena minimální suma, kterou by i v případě nulového obratu musel zaplatit. Vše je ale zatím předmětem jednání, dodal Ježek.

Budova Šlechtovy restaurace vznikla v 17. stoletím jako barokní letohrádek. Restaurace zde byla provozována od 19. století, naposledy Antonínem Šlechtou, za kterého fungovala do druhé světové války. Následně byla znárodněna.

Objekt je nyní národní kulturní památkou, jehož vlastníkem je hlavní město. Záchrana objektu, který dlouho dobu chátral, začala před dvěma lety. Město podle svých předpokladů za rekonstrukci zaplatí 120 milionů korun.
0 comments
add comment

Related articles