Sídla KSČ v hradeckém kraji získala města, nyní je opravují

Source
Zdeněk Rychtera
Publisher
ČTK
14.11.2019 08:05
Czech Republic

Hradec Králové

Hradec Králové - Sídla bývalé Komunistické strany Československa (KSČ) v okresních městech Královéhradeckého kraje po roce 1989 většinou získala města, která pro ně našla využití. I když jde o relativně mladé objekty z 80. let, řada z nich stavebně dožívá a bude vyžadovat rekonstrukce. Aktuálně město Jičín nákladem téměř 50 milionů korun bez DPH přestavuje bývalé sídlo KSČ u autobusového nádraží.


Sekretariát KSČ v Jičíně bylo postaven v 80. letech. V roce 1990 objekt získala Všeobecná zdravotní pojišťovna. Pojišťovna se ale v roce 2004 přestěhovala do nové budovy a v roce 2007 objekt za 15,5 milionu korun prodala městu, které pro něj začalo hledat nové využití. Loni radnice zahájila přestavbu budovy na městské víceúčelové komunitní centrum sociálních a poradenských služeb.

"Objekt byl v havarijním stavu. Rekonstrukce by měla být hotová do srpna příštího roku a zatím jde podle plánu," řekl ČTK jičínský místostarosta Petr Hamáček (Sdružení pro Jičín). Hotový je vnější plášť budovy, nyní budou stavbaři pracovat uvnitř. V objektu budou sídlit organizace Péče o duševní zdraví, Tyflocentrum, Oblastní charita Jičín či pedagogicko-psychologická poradna, které jsou dosud v nevyhovujících prostorách různě po městě.

Radnice v Rychnově nad Kněžnou začíná chystat rekonstrukci bývalého okresního sídla KSČ, které dnes nese název Společenské centrum. Je v něm základní umělecká škola, městská knihovna, městská policie, kino či kavárna. "Objekt má špatné tepelně-izolační vlastnosti, špatná jsou okna. Pracujeme na přípravě dokumentace postupné rekonstrukce," řekl ČTK starosta Jan Skořepa (Nezávislí za Rychnov). Náklady odhadl na desítky milionů korun. Dodal, že zatím rekonstrukci prodělala jen menší část objektu s kinosálem, u níž náklady opravy přesáhly 20 milionů korun.

V Trutnově se do bývalého sídla komunistů, které vzniklo v 80. letech, přestěhoval na počátku 90. let městský úřad. "Postupně začínáme vyměňovat dožitá okna. Dělalo se nové topení, výměníky, opravovaly se odpady," řekl ČTK starosta Ivan Adamec (ODS). Pro potřeby městského úřadu se kanceláře musely upravit. "V původní podobě to na práci moc nebylo," řekl. Objekt, místními zvaný Moby Dick či Bílý dům, má podle něj, na rozdíl od ostatních komunistických sekretariátů, jinou architekturu a svého ducha a styl.

V Náchodě sídlo okresní KSČ v ulici Němcové po roce 1989 nejprve sloužilo tehdejšímu okresního úřadu. V roce 2006 objekt získalo od státu město, které v něm má část agend, například správního odboru či odboru dopravy. Hradečtí okresní komunisté sídlili v historickém Steinského paláci na Ulrichově náměstí. Po roce 1989 se z paláce stal bankovní dům, nyní v něm je ČSOB.

Bývalé sídlo komunistů celého tehdejšího Východočeského kraje v Hradci Králové, které bylo dokončeno krátce před rokem 1989, se po revoluci změnilo na obchodní centrum, kino a kanceláře. V roce 2001 se do objektu, kterému lidé říkali Kreml, nastěhovalo hejtmanství. Předtím si kraj nechal objekt nákladem 150 milionů korun opravit. Když si kraj postavil vlastní sídlo v přebudovaném hradeckém pivovaru, tak se v roce 2008 do objektu nastěhoval úřad práce.
0 comments
add comment

Related articles