S přestavbou trafostanice souhlasí památkáři, říká vlastník i NPÚ

Source
Markéta Horešovská
Publisher
ČTK
22.01.2019 07:40
Czech Republic

Prague

Praha - Rekonstrukce bývalé Zengerovy trafostanice na pražském Klárově je podle ministerstva kultury v souladu s rozhodnutími památkářů a prvky, které byly odstraněny z fasády, se na ni po přestavbě vrátí. Obavy z toho, že rekonstrukce památky se děje necitlivě a dům je při ní částečně demolován, vyjádřili odborníci z Výzkumného centra průmyslvého dědictví při ČVUT. Ministerstvo kultury i Národní památkový ústav na dotaz ČTK sdělily, že výraznější zásahy si vynutil na stavbě použitý méně kvalitní cement a kontaminace stavby nebezpečnými látkami. V budově pod Letenskými sady má být v roce 2021 otevřena Kunsthalle Praha.


V ní plánuje Nadace The Pudil Family vystavovat hlavně svoji sbírku umění 20. a 21. století. Původní fasádu domu v dalších fázích rekonstrukce opět navrátíme zpět do původní podoby, sdělila ČTK výkonná ředitelka nadace Ivana Goosen. Novým prvkem na přední fasádě se stane vstupní lávka. "Budova tak získá přívětivý vstup, který pro své technické využití v minulosti neměla, a poprvé se otevře široké veřejnosti. Naopak v zadní části v místě původní technologické terasy se objeví jednopodlažní nástavba pro nový výstavní prostor," doplnila.

Trafostanice byla památkou prohlášena s tím, že jde o technickou památku, která ztratila svou funkci, takže najít pro ni adekvátní využití je problematické. Neřadí se podle odborníků mezi monumenty moderní architektury, ale citlivě uzavírá prostor Klárova pod letenským masivem.

Rekonstrukci doporučil NPÚ a pražští památkáři vydali své kladné stanovisko koncem roku 2017. Andrea Holasová z NPÚ ČTK sdělila, že jde o celkovou rekonstrukci, změnu funkčního využití, dostavbu přístupových lávek a výměnu inženýrských sítí. Veškeré historicky hodnotné prvky, například výplňové konstrukce nebo kamenné prvky jako třeba balustráda byly podle ní očíslovány a uchovány mimo stavbu, kde budou zrestaurovány a opětovně navráceny.

Posudky zjistily špatný stav nosné konstrukce objektu, kterou tvoří beton z hlinitanových cementů. Je nasycen ropnými látkami, čímž se nosnost betonovo-ocelové konstrukce snižuje. Některé fasády budou nahrazeny novými v původním tvarosloví a půdorysu, na té nejcennější se pilíře zesílí pomocí opásání z ocelových příložek tak, aby nemusely být vybourány.

Přestavbou trafostanice se zabývala i památková inspekce ministerstva kultury. Konstatovala, že práce sice nejsou plně v souladu se zájmy památkové péče, ale zároveň by újma na právech vlastníka byla ve zjevném nepoměru k újmě, která by vznikla veřejnému zájmu. Přezkumné řízení ministerstvo kultury zastavilo, sdělila již dříve ČTK mluvčí úřadu Simona Cigánková.

Důvodem rozhodnutí bylo i to, že vlastník již dříve dostal povolení magistrátu, podle kterého mohl objekt adaptovat na hotel, což by znamenalo daleko razantnější zásah do hmoty kulturní památky. Protože toto rozhodnutí bylo pravomocné a nebylo možné provést ani jeho přezkumné řízení, panovala oprávněná obava, že zrušením nového závazného stanoviska by vlastník začal dům přestavovat na hotel, což by znamenalo destruktivnější zásah do podoby kulturní památky, uvedlo ministerstvo. Také tento úřad ale omlouvá stavební zásahy prokázaným poškozením konstrukcí rtutí, oleji a cementu použitého na výstavbu velké části konstrukcí.
0 comments
add comment

Related articles