Rekonstrukce Jiráskova divadla v České Lípě začne příští podzim


Česká Lípa - Dlouho připravovanou rekonstrukci Jiráskova divadla chtějí v České Lípě zahájit příští podzim. Poslední akcí, která se v budově uskuteční, bude tradiční říjnová přehlídka Českolipský divadelní podzim. Pak se budova uzavře a vystěhuje, samotné práce by mohly začít v prosinci, řekla dnes ČTK starostka Jitka Volfová (ANO). Náklady se předběžně odhadují na 180 milionů korun, město ještě nechalo zpracovat podrobný projekt rekonstrukce a návrh interiérů.


Jiráskovo divadlo vzniklo ve 30. letech minulého století přestavbou městské tělocvičny z roku 1907. Budova má špatnou vzduchotechniku a statiku a nárokům moderního divadla nevyhovuje. O rekonstrukci divadla se ve městě diskutuje 20 let. Radnice původně zvažovala výstavbu nové divadelní budovy, na projekt za 300 až 400 milionů korun se však nepodařilo získat dotace. Uvažovalo se také o přesunu divadla do kulturního domu Crystal. Nakonec se město vrátilo k myšlence budovu Jiráskova divadla zrekonstruovat.

Podobu rekonstrukce navrhl ateliér architekta Adama Rujbra. Mimo jiné počítá s přesunem hlavního vchodu Jiráskova divadla blíž k radnici do Panské ulice. Zachovat chce současné rozměry jeviště i kapacitu sálu. Vedle hlavního divadelního sálu má ale v budově vzniknout několik dalších prostor pro pořádání menších či alternativních akcí. Návštěvníkům bude k dispozici divadelní kavárna se samostatným provozem a několik barů. Objekt bude bezbariérový. "Chceme vybudovat moderní kulturní objekt, který bude vyhovovat současným požadavkům," poznamenala Volfová.

Než začnou práce v divadle, potřebuje město zrekonstruovat vstup kulturního domu Crystal, kam se divadelní představení na dvě sezony přesunou. Modernizace vstupu by měla podle odhadů přijít zhruba na deset milionů korun. Crystal dostane podle starostky nové vstupní dveře, rekonstrukce čeká zádveří, pokladnu i sociální zařízení včetně rozvodů v přízemí kulturního domu a také prostor před vstupem.
0 comments
add comment

Related articles