Průkaz energetické náročnosti budou asi mít všechny větší budovy

Publisher
ČTK
08.11.2019 17:40
Czech Republic

Prague

Praha - Průkaz energetické náročnosti budou mít na dobře viditelném místě nově všechny budovy s celkovou užitnou plochou větší než 500 metrů čtverečních, které často navštěvuje veřejnost. Dosud musely mít průkaz pouze budovy využívané orgány veřejné moci. Vládní novelu zákona o hospodaření energií, která to předpokládá, dnes schválila Sněmovna. Povinnost zpracovat průkaz energetické náročnosti se bude vztahovat při přestavbách a rekonstrukcích pouze na větší změny dokončených budov, nikoli na všechny změny, jak navrhovala vláda.


Sněmovna do novely vložila pozměňovací návrh poslance Pavla Pustějovského (ANO), který upravuje povinnost provozovatelů nebo vlastníků objektů s výrobnou energie. S totožným návrhem přišel i Petr Dolínek (ČSSD), Sněmovna už o něm ale nehlasovala, protože uspěl návrh Pustějovského. Současné znění zákona může podle obou poslanců znamenat, že vlastník by při jakékoli stavební úpravě musel vyhovět požadavkům rozsáhlou modernizaci a rekonstrukci, i kdyby se stavební úpravy netýkaly výroby energie nebo tepla. Pozměňovací návrhy obou poslanců kritizovalo Hnutí Duha, které tvrdí, že fakticky ruší současnou povinnost provozovatelů starých uhelných elektráren investovat při rekonstrukcích do zvyšování účinnosti.

Na návrh hospodářského výboru se v zákoně zvyšuje hranice pro kontrolu systému vytápění z nynějších 20 kilowatt na 70 kilowatt a u klimatizací z 12 na 70 kilowatt. Kontroly se budou nově vztahovat i na tepelná čerpadla nebo elektrické odporové vytápění. Podle poslance Pustějovského by se ale celkově měl počet kontrolovaných zařízení snížit.
0 comments
add comment

Related articles