Pražská zoo dnes slavnostně zahájila stavbu nového pavilonu goril

Praha - Pražská zoologická zahrada dnes slavnostně zahájila výstavbu nového pavilonu goril. Učinila tak symbolicky v den 28. narozenin populárního gorilího samce Richarda. Stavba za téměř 210 milionů Kč bez DPH by měla být dokončená do dvou let a stát bude na místě, které nyní slouží jako výběh pro žirafy a další zvířata z africké savany. Podle projektu by převážně přízemní stavba měla co nejvíce splynout s okolním prostředím.


"O novém pavilonu goril jsme mluvili a bojovali za něj víc než šest let," prohlásil ředitel zoo Miroslav Bobek. Přestěhovat gorily bylo podle něho nutné kvůli tomu, že jejich současný příbytek je v záplavové oblasti. "Deklarovali jsme proto nutnost postavit nový pavilon na místě, které bude před povodní naprosto bezpečné," uvedl Bobek. Lokaci vybrali zaměstnanci zoologické zahrady již po záplavách v roce 2013, stavbu ale podle Bobka nejvíce oddálil nesouhlas městské části Troja.

Gorily jsou podle ředitele u návštěvníků velmi populární. "Jsou to velvyslanci volné přírody a volně žijících goril tady v srdci Evropy," uvedl. Připomněl, že zoo díky tomu, že má gorily v Praze, může také pomáhat lidoopům ve střední Africe. V pražské zoo je v současnosti osmičlenná skupina goril, o které se střídavě stará šest lidí. O jejich popularitě svědčí i to, že lidé přispěli na nový pavilon téměř 36 miliony korun.

Nový gorilí příbytek bude prostornější a interiér bude podle architekta Petra Bouřila připomínat domov zvířat ze střední Afriky. Zvenku bude nenápadný se zelenou střechou. "Motto zadání bylo, že nejlepší pavilon v zoologické zahradě je ten, který je málo vidět. Proto jsme se řídili tím, aby byl pavilon v terénu skrytý a nekonkuroval přírodním horizontům a krajinnému rázu," uvedl architekt.

V novém objektu by měli žít vedle goril také luskouni, které slíbila darovat zoo z Tchaj-peje. K pavilonu vznikne několik přístupových cest. V jeho blízkosti nechá zoo postavit nový vstup do areálu zahrady z ulice Pod Hrachovkou.

Pro výstavbu nového pavilonu goril se Zoo Praha rozhodla kvůli zkušenostem z povodní v letech 2002 a 2013. Současný pavilon je v nejnižší části zoologické zahrady, která byla při záplavách v roce 2002 zatopena a zemřel gorilí samec. Při povodních v roce 2013 je zoo přemístila do protipovodňové věže a chovatelé je jezdili krmit ve člunu.

Zoo Praha patří k nejnavštěvovanějším místům v hlavním městě. Loni do ní zavítalo téměř půl druhého milionu lidí.
0 comments
add comment

Related articles