Praha zamýšlí výstavbu nové budovy pražské konzervatoře

Publisher
ČTK
17.10.2018 14:25
Czech Republic

Prague


Praha - Pražský magistrát chce vybudovat novou budovu Pražské konzervatoře. Důvodem je špatný stav budovy, kde sídlí, a snaha přilákat do Prahy studenty a profesory ze zahraničí. Financována by měla být z části poplatku vybraném na cestovním ruchu. ČTK to dnes v rozhovoru řekl dosluhující radní Jan Wolf (KDU-ČSL). Nová budova by mohla stát v Nových Butovicích. Město očekává, že po sjednocení lázeňského a místního poplatku do jednoho a jeho zvýšení vybere v roce 2021 z turismu 600 milionů Kč až jednu miliardu korun. Loni město vybralo asi 280 milionů.

"Konzervatoř je druhou nejstarší v Evropě. Když si uvědomíme, v jakých prostorách nyní sídlí, tak ty jsou tristní. Nereflektují potřeby vzdělávání," řekl Wolf. Stát by mohla v Nových Butovicích na pozemcích za místním nákupním centrem. "Je to u metra a je tam i dopravní dostupnost auty," řekl Wolf.

Kromě samotného vzdělávání má nová budova také pomoci vychovávat nové umělce, kteří budou působit v Praze a přilákají potenciální turisty. "Je to investice (do nové budovy), která se vyplatí. Je důležité, aby Praha nelákala turisty pouze na památky, ale také na živou kulturu," řekl Wolf. Podle něj by kvalitní a moderní škola měla přilákat zahraniční studenty, kteří by pak mohli třeba zůstat v Praze a působit zde.

V současné době Praha vybrané peníze na lázeňském a místním poplatku rozděluje na polovinu, kdy ta první část jde do rozpočtu města a druhá se vrací do turistického ruchu. Nově by z té druhé bylo kapitalizováno deset procent a šlo by do nové budovy konzervatoře. Nově budou podle zákona navíc poplatky sjednoceny a Praha jej bude moci navýšit až na 50 korun.
11 comments
add comment
Subject
Author
Date
... Ach jo,...
šakal
17.10.18 03:57
Konzervatoř v Butovicích
Vích
18.10.18 02:54
fake news
18.10.18 09:46
A proč ne?
raval
19.10.18 09:51
A proč ne?
Vích
19.10.18 01:57
show all comments

Related articles