Praha nechá vytvořit studii a změní územní plán Nového Sedlce

Publisher
ČTK
31.03.2020 08:10
Czech Republic

Prague

Praha - Pražský Institut plánování a rozvoje (IPR) vypracuje urbanistickou studii, která určí rozsah výstavby bytů a dalšího rozvoje Nového Sedlce, který se nachází na severu města mezi Suchdolem a Lysolajemi. Dnes o tom rozhodli radní. Studie bude sloužit mimo jiné i jako podklad k nové změně územního plánu, která sjednotí několik už podaných a celý proces urychlí. V minulosti proti bytové výstavbě v oblasti protestovali místní obyvatelé.


Nový Sedlec se nachází na území někdejší obce a současného katastrálního území hlavního města Sedlec, které leží mezi městskými částmi Suchdol, Lysolaje a Praha 6. "Věc se bude projednávat se všemi starosty," uvedl dnes primátorův náměstek Petr Hlaváček (za TOP 09). Dodal, že koordinace se týká zejména soukromých pozemků a město v oblasti byty stavět neplánuje. V budoucnu by oblastí také měla vést tramvajová trať z Podbaby do Suchdola, její přesnou trasu má studie rovněž určit.

Studie má mít podle schváleného dokumentu dvě části - jedna bude řešit širší oblast celého Sedlce, zatímco druhá se bude podrobněji zabývat oblastí Nového Sedlce na jih od Kamýcké ulice a má sloužit jako podklad pro novou změnu územního plánu, která nahradí tři dosavadní.

Ředitel IPR Ondřej Boháč ČTK řekl, že v červnu by měl jít na zastupitelstvo podnět ke změně a následně IPR k jejímu zpracování využije část studie, kterou by už měl mít do té doby zpracovanou. Poté bude muset změnu územního plánu ještě jednou schvalovat zastupitelstvo. Příprava celé studie pak podle Hlaváčka zabere zhruba rok.

Podle schváleného dokumentu by v nové obytné čtvrti na jih od Kamýcké ulice mohlo žít maximálně 3500 obyvatel, zatímco na sever od ní by mohla zástavba pojmout 1900 lidí. "Celková zástavba oblasti Nového Sedlce a Sedlce tak bude navržena pro cca 5400 obyvatel," píše se v dokumentu.

Na místě mrazíren a jejich okolí se stavba nové čtvrti plánuje delší dobu, v minulosti proti ní protestovali obyvatelé okolních rodinných domů. Jednu změnu územního plánu v minulosti zrušil soud.
0 comments
add comment