Povodí Labe chystá opravu labských zdí v Hradci Králové

Publisher
ČTK
23.01.2020 08:15
Czech Republic

Hradec Králové


Hradec Králové - Státní podnik Povodí Labe chystá opravu zdí koryta Labe v centru Hradce Králové. Stavbaři opraví 227 metrů zdí u náplavek na Smetanově a Eliščině nábřeží na obou březích Labe ve směru od Tyršova mostu proti proudu Labe. Až 3,5 metru vysoké zdi pocházejí z první třetiny 20. století a již jsou v nevyhovujícím stavu. Náklad opravy státní podnik odhaduje do tří milionů korun. ČTK to dnes řekla mluvčí podniku Hana Bendová.


Stavba bude zahrnovat očištění líce zdí, odstranění graffiti, vysekání všech spár, dozdění kaveren po již vypadlých kamenech. Hlavní částí prací bude celoplošné přespárování zdiva až do hloubky 30 centimetrů. V patě zdí stavbaři udělají drenážní vrstvu pro lepší odvod dešťových vod. Na závěr zdi dostanou takzvaný antigraffiti nátěr.

Povodí Labe předpokládá, že stavbaři budou zdi opravovat postupně po částech od letošního června do listopadu roku 2021. "Z bezpečnostních důvodů budou během stavby pro veřejnost uzavřeny chodníky bezprostředně nad korunou zdi a také plochy náplavky," uvedla mluvčí. Oprava začne na levém břehu. Později se stavbaři přesunou na pravý břeh, aby lidé měli na hojně využívané náplavky alespoň z části přístup.

Labské zdi jsou součástí památkově chráněného městského opevnění v rámci městské památkové zóny a Povodí Labe na přípravě opravy spolupracovalo s památkáři. "Zdi jsou dokladem historického vývoje města. Proto je při jejich obnově nutné respektovat původní žulový materiál včetně řemeslného kamenického opracování a zachovat původní vzhled zdění a spárování," řekla Bendová.

Loni Povodí Labe v Hradci Králové udělalo opravu soutoku Labe a Orlice. Soutok, který patří k nejznámějším místům ve městě, získal podobu z počátku 20. století. Stavbaři nákladem asi 12 milionů korun bez DPH břehy soutoku upravili a zpevnili kamením. Zároveň vytěžili sedimenty na dně a březích Labe, čímž zvětšili kapacitu koryta.
0 comments
add comment