Plzeň postaví za 455 mil vědeckotechnický park pro inovační firmy

Source
Václav Prokš
Publisher
ČTK
18.03.2019 19:20
Czech Republic

Pilsen


Plzeň - Plzeň vybuduje zhruba za 455 milionů korun vědeckotechnický park pro inovační firmy Tech Tower v bývalém pivovaru a kasárnách na Světovaru na Slovanech. Stavět by se mělo začít už koncem letošního roku, hotový má být v roce 2021. Podmínkou je získání zhruba 182 milionů korun dotace z evropského operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Po dnešním jednání zastupitelstva to ČTK řekl radní města David Šlouf (ODS).


Práci by tam mělo v příštích letech najít 500 lidí, a to nikoli v montovnách, ale při tvorbě produktů a služeb s vyšší přidanou hodnotou. Stavební povolení už Plzeň má. Žádost o dotaci i projekt jsou podle vedení města připravené tak kvalitně, že by ji mělo dostat.

"Chceme rekonstruovat dvě budovy v brownfieldu a přilehlé plochy pro zázemí vědeckotechnického parku pro inovační firmy. Bude poskytovat komplexní služby a prostory pro vybrané firmy s vysokým potenciálem růstu a budou podporovány také začínající firmy a mladí podnikatelé," uvedl náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).

Tech Tower Světovar bude tvořit hlavně objekt bývalých ležáckých sklepů, dominantní památkově chráněná železobetonová budova. Vzniknou tam kanceláře, prototypové dílny, konferenční sál, který městu chybí, zasedací místnosti, vodní testovací nádrž speciálních dronů do vody i stravovací prostory s kuchyňským zázemím. Tewch Tower zahrne i bývalou vilu v areálu, kde bude zázemí pro dvě dvacetičlenné dětské skupiny zaměstnanců.

Podpora inovačního podnikání, vývoje a výzkumu bude podle ředitele Správy informačních technologií města Luďka Šantory v několika úrovních. "V pronájmu kancelářských prostor pro technologicky orientované inovativní firmy zaměřené na drony, umělou inteligenci, robotiku, virtuální realitu, vývoj hardware, software, IoT (internetu věcí), sensoriku a podobně," řekl. Podpořena bude i prototypová testovací výroba. "Spolupracovat budeme s univerzitami a coworkingovým a inkubačním centrem sídlícím v Cukrovarské 20. Už pracujeme s komunitou mladých technicky orientovaných lidí," uvedl.

Odhad nákladů na přípravu a realizaci projektu Tech Tower Světovar je 455,4 milionu korun včetně DPH. Vybavení by mělo podle Šloufa přijít zhruba na 30 milionů korun.
0 comments
add comment

Related articles