Parkovací dům na Černém Mostě vyjde Prahu na 498,8 milionu Kč

Publisher
ČTK
02.04.2020 21:10
Czech Republic

Prague


Praha - P+R parkovací dům na Černém Mostě postaví pro pražský magistrát za 498,8 milionu korun bez DPH firmy BAK stavební společnost a Metrostav. Vyplývá to z věstníku veřejných zakázek. Dům má nabídnout kapacitu 880 míst. Podle dřívějších informací by se mělo začít stavět v polovině roku a hotovo být na konci příštího. Město plánuje stavbu i dalších podobných parkovišť. Praha má dlouhodobě potíže s nedostatkem míst na záchytných parkovištích.


Účelem parkovišť P+R je levit dopravě v centru města tím, že dojíždějící nechají auto na kraji města a dále pokračují hromadnou dopravou. Nyní jich je v metropoli asi 20, umístěna jsou u stanic metra, autobusů, tramvají nebo vlaků. Nedostatek těchto parkovišť je často připomínaným problémem pražské dopravy, politici často mluví o posílení jejich kapacit. Za poslední roky jich nicméně vzniklo minimum, naposledy bylo na konci loňského roku otevřeno P+R parkoviště Běchovice-střed.

Parkovací dům na Černém Mostě bude umístěn u Chlumecké ulice na místě stávajícího pozemního parkoviště P+R s kapacitou 294 míst. Od parkoviště řidiči budou moci dojít na nedalekou stanici metra B.

Magistrát nedávno získal stavební povolení pro stavbu dalšího parkovacího domu v Petržílkově ulici v Praze 13. Jeho kapacita bude 360 míst, z nichž část bude sloužit místním obyvatelům a část jako záchytné parkoviště P+R. Náklady jsou odhadnuty na 278 milionů korun bez DPH a dokončen má být do poloviny roku 2022.

Kromě toho magistrát plánuje stavbu dalších šesti parkovacích domů, se kterými by se však mělo začít až v roce 2022. Má jít o dům u stanice metra Depo Hostivař pro 649 aut, P+R na Opatově s kapacitou 498 míst, podzemní a nadzemní objekt na Zličíně s 450 a 688 parkovacími místy a dům v Tobrucké ulici v Praze 6 pro 380 vozidel. Poslední parkovací dům je součástí projektu dopravního terminálu u Smíchovského nádraží a vejít by se do něj mělo 1000 aut.

Město také připravuje osm standardních P+R parkovišť s menší kapacitou. Letos v září by mělo začít budování prvního, které má být umístěno u železniční stanice Praha - Hostivař a má pojmout téměř 80 aut. Ještě letos by mělo být dokončeno také parkoviště u stanice Praha - Kyje, které nabídne 50 stání.
0 comments
add comment

Related articles