Pardubický kraj hledá nové využití hradu Rychmburk

Publisher
ČTK
20.03.2019 15:25
Předhradí - Do dvou let opustí poslední duševně nemocní klienti Domova na hradě Rychmburk své nynější historické bydliště a nastěhují se do nových domků v obci Podhradí. Pardubický kraj zvažuje, jak středověkou památku v budoucnu využije. Nechal si proto zpracovat návrhy od dvou studentek Fakulty architektury ČVUT v Praze, pro něž to byly diplomové práce, uvedla v tiskové zprávě Zuzana Nováková z kanceláře hejtmana.


Obě navrhly multifunkční využití hradu, i když každá vlastním způsobem. Neměl by chybět prohlídkový okruh, který ukáže konstrukce odkryté od nánosů minulých let. Návrhy počítají s prostorem pro společenské a kulturní akce, místem pro výstavy i dlouhodobé expozice a sociálním a hygienickým zázemím. Obě architektky do hradu umístily i kavárnu, byt pro správce, infocentrum a také několik apartmánů.

Hejtmanství musí zvolit řešení, které bude finančně únosné. Zabývat se jím bude pracovní komise složená z představitelů kraje, zástupců obce, místní akční skupiny a památkářů. "Rádi bychom, aby prodleva mezi vyklizením hradu a jeho zpřístupněním byla co nejmenší. Je zřejmé, že úpravy budeme muset dělat v součinnosti s obcí a okolním regionem po etapách. Budeme muset vyřešit také parkování a příjezd k hradu tak, aby to nenarušilo život v obci," uvedl náměstek hejtmana Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj).

Už nyní se zájemci do části hradu mohou podívat. Volně přístupné jsou gotické sklepy, kde je výstava o historii hradu. Při akcích, které se na hradě pořádají nebo po předchozí domluvě mohou lidí také vystoupit na hradní věž.

V budoucnu se Pardubickému kraji uvolní také zámek v Bystrém na Svitavsku, kde zatím sídlí další domov pro lidi s mentálním a kombinovaným postižením. O jeho dalším využití se zatím nerozhodlo.
0 comments
add comment