Ostrava pod chystanou univerzitní budovou postaví parkoviště

Publisher
ČTK
12.12.2018 17:20
Czech Republic

Ostrava

Ostrava - Město Ostrava vybuduje podzemní parkoviště se 160 parkovacími místy. Vzniknout má pod Centrem zdravého pohybu na výstavišti Černá louka. Centrum je jednou ze dvou nových budov, které se tam za více než miliardu korun chystá vybudovat Ostravská univerzita. Rozhodli o tom dnes městští zastupitelé.

Podle odhadů by podzemní parkování mělo stát minimálně 160 milionů korun. Zhruba čtvrtina parkovacích by mohla být vyhrazena pro Ostravskou univerzitu. O přesných podmínkách bude město s univerzitou ještě jednat. Zbývající část by sloužila veřejnosti.

"Nejvíce debat zabral ten model, kdy jsme se původně domnívali, že by to postavila univerzita sama s dotací od města. Tato varianta má mnohá úskalí, hlavně tedy daňové, kdy by z toho univerzita musela odvést DPH, takže by to bylo dražší o nějakých 35 milionů korun," řekl novinářům primátor Tomáš Macura (ANO). Podzemní parkoviště tak nakonec bude budovat samo město a po 99 letech přejde do majetku univerzity.

"Podstatné je ale to, že celá ta stavba podzemního parkoviště i budovy nad ním bude soutěžena, projektována i stavěna centrálně jedním dodavatelem," uvedl Macura. Stavět by se v ideálním případě mohlo začít už v příštím roce.

Opoziční komunisté dnes poukazovali na to, že taková podpora univerzity je už příliš velká. Město totiž univerzitě darovalo například pozemky pro výstavbu objektů, bude kvůli nim muset přemístit tramvajovou smyčku i svět zmenšenin známých staveb Miniuni. Podle primátora ale stavba není podporou univerzitě, protože parkování v centru města je potřeba.

Univerzita chce kromě moderního zázemí pro sport vybudovat v místě i objekt, který bude využívat Fakulta umění. Areál vysoké škole umožní i výuku nových oborů. Finance získala univerzita z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání v rámci projektu Restart, který má pomoci nastartovat změny v Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském kraji. Sportovní zázemí by mělo stát 645 milionů korun, objekt pro fakultu umění pak 357 milionů korun.
0 comments
add comment

Related articles