Oprava spodní části Václavského náměstí vyjde na 326,6 milionu Kč


Praha - Oprava spodní části pražského Václavského náměstí vyjde Prahu na zhruba 326,6 milionu korun. Práce pro město provede společnost Hochtief, která zvítězila ve výběrovém řízení. Vyplývá to z materiálu, který dnes schválili pražští radní. Oprava se uskuteční na základě projektu od architektonické kanceláře Cigler Marani Architects, který vznikl už v roce 2005. V budoucnu bude opravena také horní část náměstí, do které se vrátí tramvaje.


Revitalizace se týká části náměstí od Můstku k ústí Vodičkovy a Jindřišské ulice. Vybraná firma převezme podle návrhu smlouvy od města staveniště do pěti dnů od podpisu smlouvy. V dalších následujících pěti dnech bude muset zahájit práce. Celková doba výstavby nesmí přesáhnout lhůtu 24 měsíců. Smlouvu s dodavatelem má podle dokumentu schváleného radními podepsat město s firmou nejpozději do letošního 14. prosince.

Prostor pro pěší má být rozšířen a na náměstí budou moci vjíždět pouze automobily s povolením. Prostor pro auta tak bude zúžen, ale vjezdy do budov zůstanou zachovány. Přibudou například pítka a také základna pro umísťování vánočního stromu. Veškerá zeleň bude zavlažována pomocí automatického systému. Ve spodní části náměstí se už uskutečnily opravy, které se musely udělat v podzemí. Šlo například o přeložky inženýrských sítí.

Vedení Prahy plánuje také rekonstrukci v horní části, kam se vrátí tramvajové koleje. Tramvaje budou jezdit v trase dnešních vozovek pro auta. V minulosti byly koleje ve středu náměstí. Na náměstí přibude druhé stromořadí, ubude parkovacích míst a rozšířen bude proti původnímu plánu střední prostor. Město nyní nechá vypracovat dokumentaci nutnou pro získání územního rozhodnutí a stavebního povolení. Stavět se má začít v roce 2022.

Václavské náměstí je dlouhé 682 metrů a přibližně 60 metrů široké. Původně se jmenovalo Koňský trh a bylo zřízeno dekretem Karla IV. V 19. století bylo nejprve přejmenováno na Svatováclavské náměstí, posléze na Václavské.
0 comments
add comment

Related articles